Читај ми!

Arhiv RTS-a čuva 250.000 sati dragocenog materijala

Kako su zvučali kraljevi, na koji način se ponašali predsednici, koji golovi su obeležili istoriju sporta? Ništa od ovoga ne bismo znali da Javni televizijski servisi na čuvaju važne snimke. Oko 250 hiljada sati takvog dragocenog materijala sačuvao je RTS. Većina je i digitalizovana, a uskoro će početi razmena arhive sa ostalim Javnim servisima u regionu.

Snimci su deo bogate arhive RTS-a koja čuva oko 250 hiljada sati dragocenog materijala. Svi važni događaji, istorijski datumi, velika sportska i muzička dešavanja ali i svakodnevne priče malih, običnih ljudi nalaze se ovde.

„Naš arhiv ima sve, tu podrazumevam gotove emisije koje su spremne za emitovanje. Tu su i radni materijali, nelke tek snimljene reportaže", rekao je Zoran Tabaković, rukovodilac programskog arhiva RTS-a.

„Za svaki Javni servis, arhiva nije samo pravo blago već i nešto bez čega ne možete živeti. Možete napraviti kanal obrazovanja ili bilo čega drugog, ali to nije u poptupnosti Javni servis ako nema arhivskog materijala. To je kulturo nasleđe društva, nešto što baštinimo decenijama. Dosadno je pričati o prošlosti a nemati autentične snimke kojima ćete to pokriti", rekao je Kristof Bauer Orf ekspert za arhivistiku .

Oko 95 odsto audiovizuelnih zapisa iz naše arhive ima i sačuvanu dokumentaciju. To su sinopsisi, scenarija, košuljice emisija. Sve to pomaže u digitalizaciji, kojom je RTS intenzivnije počeo da se bavi 2017. godine. Budući da je materijal na različitim formatima traka, proces je veoma kompleksan.

„Film se čisti, priprema, sinhronizuje, povezuje u veliku rolnu, skenira. Kod video traka isto je važna priprema", istakao je Zoran Tabaković.

„Ono po čemu smo jedinstveni kao RTS, da sve te programe koje restauriramo, arhiviramo, svakodnevno emitujemo na našim programima", istakla je Nevena Popović,urednik Centra za digitalizaciju RTS-a.

„Veoma je interesantno na koji način RTS i dalje istrajava u ovom poduhvatu. To je veliki projekat koji zapravo nema kraja. Budimo realni, ne možemo da digitalizujemo 100 odsto materijala. Uvek moramo da odlučujemo, biramo, dobavljamo podatke o tome šta čuvati i na koji način", rekao je Kristof Bauer Orf, ekspert za arhivistiku .

Restauracija je jedan od najskupljih i najsloženijih postupaka na čemu rade čitavi timovi vrhunskih stručnjaka.

RTS danas ima 11 TV i 8 radijskih kanala, Internet portal i OTT platformu koja dodatno podstiče gledaoce na interakciju.

A saradnja je počela i na nivou razmene arhivske građe sa ostalim Javnim servisima iz regiona. Dvodnevni seminar okupio je predstavnike medija iz Zapadnog Balkana.

„To je Regionalna platforma koja funkcioniše na principu razmene arhive koja sarađuje sa mnogima", istakla je Nevena Popović, urednik Centra za digitalizaciju RTS.

„Biće to jako intresantno, vi delite zajedničku istoriju, zajedničku kulturu i takav materijal bi trebalo da bude dostupan svima. Ovih dana smo sa predstavnicima Evrospke radio difuzne agencije, za početak predstavili, prvu verziju platforme za razmenu, koja će vremenom biti usavršena novim mogućnostima", istakao je Kristof Bauer Orf ekspert za arhivistiku.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво