Читај ми!

Kineski astronauti kreću na svemirsku stanicu, očekuje ih šestomesečna misija

Kina je predstavila postavku za narednu misiju koja će posetiti novu svemirsku stanicu. Među članovima ekipe je prva žena astronaut koja će stići do kineske stanice.

Кинески астронаути крећу на свемирску станицу, очекује их шестомесечна мисија Кинески астронаути крећу на свемирску станицу, очекује их шестомесечна мисија

Vang Japing će biti prva žena astronaut koja će stići na novu kinesku svemirsku stanicu. 

Misija je planirana za subotu. U ekipi su tri astronauta, i oni će boraviti šest meseca na svemirskoj stanici, što je najduža planirana poseta kineskih astronauta do sada, pa se očekuje obaranje rekorda.

 

Svemirska letelica Šenžu -13 biće lansirana raketom Long marš-2F u subotu rano ujutru iz Centra za lansiranje satelita Jiukujan na severozapadu Kine, saopšteno je iz Kineskog svemirskog programa.

Ovo je druga kineska od četiri planirane misije sa posadom na svemirskoj stanici, koja bi trebalo da bude završena do kraja sledeće godine.

„Svi sistemi koji sprovode misiju Šenžu-13 prošli su kroz kompletnu probu. Posada je u dobrom stanju i naše pripreme za lansiranje su u redu", rekao je u izjavi za medije zamenik direktora svemirske agencije Lin Šikjang.

Misijom će komandovati Šai Žigang (55), koji je krajem devedesetih diplomirao u prvoj kineskoj grupi astronautskih pripravnika. Gospodin Šai je inače izveo prvi kineski izlet u svemir.

Vang Japing (41), takođe veteran u svemirskim putovanjima, biće prva žena astronaut koja je posetila novu kinesku svemirsku stanicu. Izvodila je eksperimente i imala obuku dok je bila angažovana na ranijim sličnim misijama, ali „sa tla".

Je Guangfu (41) biće treći astronaut na ekspediciji, i to će mu biti prvi put u svemiru.

Počelo je sa Nebeskom harmonijom 

Peking je započeo izgradnju prve stalne svemirske stanice u aprilu lansiranjem Tijanhe, ili „Nebeske harmonije", prvog i najvećeg od tri modula stanice.

Prva tročlana posada, vratila se sredinom septembra pošto je na modulu završila 90-dnevnu misiju.

Očekuje se da će nova misija unaprediti rad prve posade, koja je izvela dve svemirske šetnje, postavila 10 metara dugu „mehaničku ruku" i održala video poziv sa kineskim predsednikom Si Đinpingom.

U okviru druge u nizu od 11 neophodnih misija, Tjandžou-2 ili „nebeski brod" na kineskom jeziku, lansiran je iz centra na ostrvu Hajnan.

Kineska vojska, koja vodi svemirski program, saopštila je da će u naredne dve godine poslati više posada kako bi stanica postala funkcionalna. Kada se završi sa dodavanjem još dva modula, Mengtijan i Ventijan, očekuje se da će stanica težiti 66 tona, što je delić veličine Međunarodne svemirske stanice, koja je lansirana 1998. godine.

Kina je, pošto je isključena sa Međunarodne svemirske stanice zbog prigovora Sjedinjenih Država, a usled tajnosti kineskog programa i bliskih vojnih veza, odlučila da izgradi svoje svemirske stanice početkom devedesetih godina prošlog veka.

Peking je do sada poslao 14 astronauta u svemir od 2003. godine, postajući treća zemlja nakon nekadašnjeg Sovjetskog Saveza i Sjedinjenih Država koja je postigla ovaj podvig.

Ove godine Kina je takođe iskrcala svoju svemirsku sondu Tijanven-1 na Mars, čiji je prateći rover Žurong istraživao dokaze života na toj planeti.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво