Читај ми!

Stigao Windows 11, ali izgleda samo za korisnike sa novijim i jačim računarima

Kompanija Majkrosoft je zvanično objavila najnoviju verziju svog operativnog sistema, Windows 11, najavljenu prošlog juna. Ažuriranje operativnog sistema sa Windows 10 na 11 bi trebalo da se izvrši automatski do sredine 2022. godine, ali samo pod uslovom da uređaj ispunjava hardverske zahteve.

U novoj verziji operativnog sistema Windows između ostalog, ažuriran je izgled početnog menija, ugrađena je bolja podrška za više monitora, kao za ekrane osetljive na dodir. Integracija sa konzolom Iks-boks je pojačana, a tu je i najnovija verzija Windows prodavnice.

Da li vam je uređaj kompatibilan sa vindousom 11?

„Majkrosoft“ uvodi značajne (i potencijalno kontroverzne) promene u hardverskim zahtevima za Windows 11. Ukoliko vaš uređaj već koristi operativni sistem Windows 10, prelazak na 11 je besplatan, ali samo ako je procesor noviji od „Intelove“ generacije 8 ili AMD-ove serije Rizen (Ryzen) 2000, ili im pripada (uz nekolicinu izuzetaka).

Ako uređaj zadovoljava ove hardverske zahteve, ažuriranje operativnog sistema sa Windowsa 10 na 11 bi trebalo da se izvrši automatski do sredine 2022. godine.

Ipak, mnogi uređaji sa starijim hardverom će moći da „nezavanično“ pokreću novu verziju operativnog sistema, ali će korisnici morati da ih instaliraju sami uz pomoć alata za instalaciju koji se može preuzeti sa zvanične stranice Windowsa 11.

Nakon instalacije moguće je da vas sistem obavesti da hardver nije zvanično podržan, kao i da možda nećete moći da preuzmete dalja ažuriranja sistema.

Odgovor na pitanje da li hardver zadovoljava neophodne kriterijume može dati „Majkrosoftova“ aplikacija PC Health Check. Ova aplikacija, takođe, može reći da li je na sistemu omogućen Trusted Platform Module 2.0, koji spada u „Majkrosoftove“ zvanične kriterijume. Moguće je da ovaj modul već postoji, ali da je onemogućen, što može da se promeni iz BIOS-a sistema.

Ukratko, ukoliko imate relativno nov računar (napravljen negde posle 2017. godine), veoma je verovatno da ćete u nekom trenutku automatski dobiti obaveštenje o ažuriranju operativnog sistema na Windows 11. S druge strane, ukoliko imate stariji uređaj, ili ste sami sastavljali svoj računar, verovatno ćete morati malo više da se pomučite oko „ručne“ instalacije.

Windows 11 liči na starije verzije

Ako vam nove karakteristike Windowsa 11 deluju poznato, niste jedini. Dodati su vidžeti, prozirni prozori i pametno pozicioniranje prozora. Ništa od ovoga nije sasvim novo, ali deluje kao da se kompanija orijentiše ka postepenim unapređenjima postojećih osobina operativnog sistema umesto ka korenitim promenama (kao u slučaju Windowsa 8, koji nije naišao na topao doček).

Ipak, jedna veoma uočljiva korenita promena odnosi se na početni meni, koji je premešten u sredinu trake sa zadacima. Nov pristup vidžetima podseća na „Eplov“ MekOS, a „Majkrosoft“ planira da omogući zainteresovanim programerima da dodaju i svoje vidžete.

Dodatna podrška za više monitora lišiće korisnike koji istovremeno koriste dva ili više ekrana dobro poznatih muka sa pozicioniranjem prozora, a poboljšan je i sistem automatskog pozicioniranja prozora u okviru jednog ekrana.

Prozirni prozori su, izgleda, ponovo u modi, s obzirom da se javljaju ponovo u Windows-u 11, a deluje i da će „Majkrosoftov“ softver napokon da sustigne njihov hardver kada su u pitanju prenosivi uređaji osetljivi na dodir.

Na kraju, s obzirom da je od marta 2020. godine aplikacija Microsoft Teams doživela vrtoglav rast u broju korisnika, Windows 11 nudi brži pristup aplikaciji iz samog operativnog sistema (loša strana ovog pristupa je što će korisnici koje Microsoft Teams ne zanima morati „ručno“ da ga deaktiviraju).

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво