Читај ми!

Pogledajte kako izgleda Fejsbukova virtuelna konferencijska soba

„Fejsbukova“ radna soba "Horizon Workroom" prvi je pokušaj popularne društvene mreže da stvori VR iskustvo prostorije za ljude koji rade zajedno. Ideja je da se saradnicima koji ne mogu fizički da budu blizu pruži sveobuhvatniji način komunikacije. Ove sobe za sada bi mogle da okupe samo najokorelije ljubitelje virtualne stvarnosti. Budućnost će nam, ipak, doneti boravak u metaverzumu, a nešto poput ovih radnih soba će nas svakako u njemu sačekati.

Dugačak konferencijski sto sa torzoima „prisutnih“ koji lebde iznad stolica. Ispred njih ogroman, takođe plutajući ekran na kojem su prikazani drugi zaposleni koji se javljaju sa drugih lokacija kao što smo na to navikli prethodnih meseci.

Sa ekrana se može prebaciti za sto, ali u vidu avatara bez nogu.

„Fejsbukova“ radna soba Horizon Workroom prvi je pokušaj popularne društvene mreže da stvori VR iskustvo prostorije za ljude koji rade zajedno.

Ideja je da se saradnicima koji ne mogu fizički da budu blizu pruži sveobuhvatniji način komunikacije. Ipak, kako stoje stvari, ove VR sobe za sada bi mogle da okupe samo najokorelije ljubitelje virtualne stvarnosti.

U godinama koje su pred nama, ovo iskustvo postajaće sve privlačnije, uporedo sa rastom popularnosti proširene i virtuelne realnosti.

Iako je postepen razvoj VR opcija potpuno očekivan u okviru ponude ove društvene mreže, radne sobe uklapaju se u šire ambicije kompanije Marka Zakerberga da razvije takozvani metaverzum.

Čovek u metaverzumu potpuno uronjen u digitalni prostor 

Zakerberg je nedavno rekao da želi da se o „Fejsbuku“ prvenstveno razmišlja kao o tzv. metaverzumnoj kompaniji, što je naučnofantastični koncept koji podrazumeva da ćemo svi jednoga dana provoditi značajne delove vremena (privatnog i poslovnog) potpuno uronjeni u digitalni prostor.

U „Fejsbukovim“ radnim prostorijama moguće je kombinovati VR svet sa realnim. U Horizon Workroom istovremeno može da stane do 16 osoba-avatara, dok se dodatne 34 osobe mogu pridružiti video-pozivu bez nošenja VR opreme.

Prateća desktop aplikacija omogućava da prenosite uživo sadržaj ekrana računara preko virtuelnog stola.

Za sada je proces ulaska u radne sobe u početku prilično nezgrapan. Neophodno je pravljenje posebnog naloga za sobe putem veba, preuzimanje soba u Okulus, a zatim uparivanje slušalica sa nalogom za radne sobe unosom koda prikazanog u slušalicama na veb-pregledaču vašeg računara.

Popravke i dodaci neophodni, ali nema skretanja sa puta ka metaverzumu  

Neke funkcije u radnim prostorijama, poput lične podloge za crtanje i džinovske table koju svako od učesnika može da koristi, deluju više kao fora nego kao nešto korisno (poput Miro table).

Čak i sa greškama i relativno lošom rezolucijom, korisnik se osećao prisutnije u radnoj prostoriji nego u tradicionalnim video-konferencijama poput onih na koje smo navikli preko Zuma, na primer.

Zakerberg otkriva da se u „Fejsbuku“ koriste interne sobe za sastanke već oko šest meseci.

„Ova iskustva, u kojima se zaista možete osećati kao da ste u prostoriji sa drugim ljudima, mislim da su mnogo bogatiji način interakcije od tipova društvenih aplikacija koje smo uspeli da izgradimo na telefonima ili računarima“, kaže Zakerberg.

Ove radne sobe – i hardver koji ih pokreće – moraju da pretrpe još mnogo poboljšanja pre nego što postanu dovoljno ubedljivi da zamene postojeće načine konferencijske komunikacije.

Svakako, nema sumnje da je Horizon Workroom jedan od važnih koraka na putu ka metaverzumu koji Zakerberg najavljuje.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво