Читај ми!

"Astra Seneka", pobednik hakatona o sajber bezbednosti

Udruženje studenata elektrotehnike Evrope - "Istek", lokalni komitet Beograd, četvrti put organizuje internacionalno takmičenje "Istek Čelendž". Tema ovogodišnjeg takmičenja je sajber bezbednost. Pobednik takmičenja je ekipa "Astra Seneka", koju posle domaćeg očekuje i evropsko takmičenje u maju.

Pobednički tim prve runde na lokalnom nivou čine dva studenta elektrotenike i jedan matematičar.

"Takmičenje se sastojalo između ostalog od zadataka na temu veba, kriptografije, tačnije naš zadatak je bio da rešimo eto tih dvadesetak zadataka koliko su oni spremili za ovo takmičenje", kaže Lazar Marinković, iz tima "Astra Seneka".

Marko Mijailović, predsednik EESTEC-a kaže da je za učesnike ovo prilika da se ubace u svet sajber bezbednosti i da naprave neke svoje prve korake kao u profesionalnom svetu, tako i na samim takmičenjima.

Hakaton je održan u onlajn formatu. Tema seminara i hakatona je sajber bezbednost. Teško je bilo naći mentora, kažu studenti.

"Bilo je veoma teško, zato što ova tema nije toliko zastupljena u Srbiji u akademskoj sferi. Onda smo tražili ljude iz struke koji bi tu mogli da nam pomognu, ali smo našli stvarno sjajne ljude koji su pomogli više nego što smo očekivali", rekao je Marko Tintor, student ETF-a, član EESTEC-a.

Marija Sljepčević, student ETF-a, član EESTEC-a ispričala je da se ove godine prijavio veliki broj ljudi, verovatno zbog interesantne teme koju su odabrali baš za ovu situaciju i da su od svih njih odabrali najboljih petnaest timova, a timovi su tročlani.

Druga, internacionalna runda takmičenja održava se krajem maja u Beogradu.

Takmičiće se akademci 15 evropskih gradova.

Cilj takmičenja je da poveže studente širom Evrope i omogući im sticanje novih znanja iz oblasti elektrotehnike i računarstva.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво