Među procurelim podacima sa „Fejsbuka" i broj telefona Marka Zakerberga

Lični podaci više od 500 miliona korisnika „Fejsbuka“ objavljeni su na hakerskom forumu. Uključuju brojeve telefona, puna imena, lokaciju, adresu elektronske pošte i biografske podatke. Na meti i osnivač „Fejsbuka" - Mark Zakerberg.

Na listi ukradenih i objavljenih ličnih podataka su i oni o izvršnom direktoru i jednom od osnivača „Fejsbuka" Marka Zakerberga, uključujući njegov broj telefona, datum rođenja i aj-di korisnika mreže, potvrdio je za Dejli mejl istraživač Dejv Voker.

U sličnoj nevolji su i suosnivači kompanije Kris Hjuz i Dastin Moskovic, čiji su privatni podaci takođe na listi ukradenih. 

Portparol „Fejsbuka" je izjavio da je reč o podacima koji su stari, i o čijoj krađi je javnost obaveštena još 2019. godine.

U „Fejsbuku" tvrde da su „tu vrstu problema" tada i rešili - u avgustu 2019. godine.

Prema mišljenju Alona Gala, iz obaveštajne firme za sajber kriminal „Hadson rok", „čini se daje baza podataka isti skup koji kruži hakerskim zajednicama još od januara".

Podaci uključuju brojeve telefona, puna imena, lokaciju, adresu e-pošte i biografske podatke.

Istraživači iz oblasti bezbednosti upozoravaju da bi hakeri mogli da koriste podatke za lažno predstavljanje i prevare.

Objavljeni podaci uključuju lične podatke više od 533 miliona korisnika Fejsbuka iz 106 zemalja, uključujući više od 32 miliona zapisa o korisnicima u SAD, 11 miliona zapisa o korisnicima u Velikoj Britaniji i šest miliona zapisa o korisnicima u Indiji.

Iako Južna Afrika nije direktno navedena kao pogođena zemlja, čini se da su i tamo milioni naloga takođe hakovani.

Biznis insajder je imao uvid u uzorke procerelih podataka, i kako prenosi, „uspeo je da verifikuje nekoliko zapisa poklapanjem telefonskih brojeva poznatih korisnika Fejsbuka, testiranjem elektronske pošte, resetovanjem lozinke i slično. 

Objavljeni podaci mogli bi da pruže dragocene informacije sajber kriminalcima koji koriste lične podatke ljudi da bi se lažno predstavljali ili izvršili prevare.

„Ta ogromna količina podataka, koji sadrže privatne informacije, poput telefonskih brojeva, sigurno mogu da dovedu do toga da se zloupotrebe na više polja", rekao je Gal.

Baza ukradenih podataka besplatno postavljena na hakerski forum, čini informacije o pojedincima široko dostupnim.

Ranjivost bezbednosnog sistema „Fejsbuka" otkrivena je i 2019. godine, kada su sa servera obrisani brojevi nekoliko miliona korisnika. „Fejsbuk" je ubrzo objavio da je sistem „popravljen", i potom izdao obećanje da će preduzeti mere protiv hakera.

Gal je međutim rekao da, sa bezbednosnog stanovišta, „Fejsbuk" ne može mnogo da pomogne pogođenim korisnicima, jer su njihovi podaci već objavljeni.

Dodao je da „Fejsbuk" može obavestiti korisnike o tome da budu na oprezu kada je reč o korišćenju privatnih podataka.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво