Читај ми!

Građevinska mašina kojom se Japanci ponose

Takozvani „dvoručni bager“ je originalni izum japanske kompanije „Hitači građevinske mašine“, a odlikuje ga velika preciznost, efikasnost i brzina rada. Neobičan koncept, atraktivan izgled i, za tešku mašinu, neverovatna finoća pokreta, obezbedila je ovom guseničaru medijsku pažnju i interesovanje javnosti koje prevazilazi trkačke automobile i avione.

Nisko, nad poligonom preduzeća „Hitači građevinske mašine“ u gradiću Kacuta u prefekturi Ibaraki, na oko 120 kilometara severoistočno od prestonice Tokija, leže debeli oblaci, kroz koje se s vremena na vreme lenjo probije Sunce.

Svaki čas pogledom streljamo u nebo, priželjkujući da ih ono nekako istopi, ili da vetar iznenada, magično dune sa obližnjeg okeana i potera ih u beg. Jer domaćini kažu da, ako pljusne kiša, nema ništa od demonstracije mogućnosti njihovog tehnološkog čuda – pod nogama nam je rastresita podloga od finog šljunka koja, kada se natopi vodom, ne može da izdrži teške mašine.

Medijska slava

Retko kada čovek ima priliku da uživo vidi TV zvezde koje nisu ljudi, pa ni kućni ljubimci. A „Hitačijev“ izum, dvoručni bageri, to nesumnjivo jesu. Sa dva kraka, na koje se mogu montirati sekači, hvataljke, kašike, bušilice ili lopate, oni ne samo da su začuđujućeg izgleda, koji podseća na mutiranog raka ili krabu s gigantskim kleštama već i, zahvaljujući odličnoj hidraulici i izuzetno osetljivim palicama za upravljanje na koje su njihovi tvorci posebno ponosni, obavljaju raznovrsne i hirurški precizne zahvate koji kao magnet privlače producente zabavnih emisija.

U nameri da izmame uzdahe gledalaca, oni često pohode poligon za obuku u Kacuti i domaćinima uručuju manje ili više bizarne zahteve da, za njihove kamere, „dvoruka“ mašina, koristeći oba kraka istovremeno, stavi cvet u vazu, otvori konzervu, izvuče mač iz korica, ili metlom i đubravnikom pokupi otpatke.

Još jedna atrakcija u vezi sa tim neobičnim bagerima, poznatih pod akronimom ASTAKO, je nesvakidašnja priča koji prati njihovo stvaranje. Naime, kao nektar na pčele, u Zemlji izlazećeg sunca na publiku deluje saznanje da je konstruktora „dvorukih“ bagera inspirisao omiljeni crtani film – on je, u želji da u stvarnosti napravi nešto nalik divovskim, humanoidnim letećim robotima iz popularne naučnofantastične sage Gandam, odlučio da klasičnom građevinskom guseničaru doda još jedan krak i tako stvori futurističku mašinu sa „robotskim rukama“.

Svestranost i preciznost

Dvokraki bageri ASTAKO nisu, ipak, samo TV atrakcija ili egzotični plod razuzdane mašte. Oni su korisne mašine koje obavljaju široki dijapazon radnji, kao što su razbijanje, lomljenje, precizno sečenje, odnosno, razdvajanje i premeštanje elemenata. Koriste se prvenstveno za raščišćavanje ruševina, obradu metalnog otpada i demontiranje isluženih građevina, uglavnom kuća.

Zakon u Japanu nalaže da prilikom uklanjanja dotrajalih građevina, beton, gvožđe, aluminijum i guma moraju da se razdvoje i recikliraju. Tu dolazi do izražaja prednost dvorukih mašina u odnosu na obične – zahvaljujući svojoj sposobnosti da jednim krakom podignu i drže objekte a drugom ih razmrse ili precizno obrade, one odmenjuju mnogo ljudi na gradilištu, radeći opasne poslove koje bi ovi inače morali da obave ručno, kao što su rastavljanje kabastih i oštrih elemenata u istrošenim ili oštećenim građevinama. Takođe, obavljajući dve različite operacije istovremeno, one skraćuju i vreme potrebno za ispunjenje određenog zadatka.

Posebno važnu i smislenu primenu te jedinstvene mašine našle su u raščišćavanju ruševina i otpada koje je pre deset godina za sobom ostavio strašni cunami, kao i u uklanjanju posledica razaranja u nuklearnoj centrali „Fukušima 1“, prouzrokovanog naletom morske vode i potonjim eksplozijama.

Kuriozitet je da će dvoručni bager ASTAKO – Sora, koji je radio u krugu te nesrećne nuklearne centrale i, kako kažu u firmi „Hitači građevinske mašine“, sada uživa u zasluženom odmoru, zbog kontaminacije biti smešten u gvozdeni kontejner i zakopan u zemlju – u tom metalnom kovčegu spavaće večno, za razliku od drugih sličnih mašina, čija je krajnja sudbina da budu iskorišćene za delove, rastavljene i smrvljene na otpadu.

Visoka cena, ali i veliki društveni doprinos

Pred nama, simulirajući rad u ražalovanoj zgradi, ASTAKO demonstrira sposobnost da ukloni gumu sa metalne komponente i potom je odmah iseče na sitne komade. Sledi prikaz preciznosti i finoće zahvata u kojem on jednim metalnim krakom sa zemlje podiže prazne, krhke plastične flašice da bi ih položio u kantu koju drži drugim.

Za kraj, kao malu proslavu nakon uspešno obavljenog zadatka, operator jednim krakom povlači jedva vidljivu uzicu kojom se aktivira petarda, iz koje potom, praćene praskom, izleću papirne trake.

Međutim, uprkos svojoj preciznosti i lakoj upravljivosti – manipulacija kracima ASTAKA izrazito je jednostavna i podseća na igru džojsticima koja se bukvalno savlada za nekoliko minuta – ti dvoručni bageri za sada se prave samo u Japanu, i to i dalje samo u „Hitačiju“. Oni nikada nisu u ušli u masovnu proizvodnju i do sada ih je izrađeno tek desetak. Najveći razlog za to je njihova cena – ona sa svom opremom dostiže i pola miliona dolara po komadu.

„Hitačijevi“ dvoručni bageri do sada su se pojavili u nekoliko verzija sa kracima iste, odnosno, različite dužine, sa više ili manje kibernetski sofisticiranim kracima.

Najnoviji prototip iz 2018. godine, umesto dve duže, fiksirane gusenice ima četiri kraće koje mogu da skreću, što mu omogućava lakše i bolje manevrisanje u prostoru.

Budući da su skupe, te neobične mašine se u Japanu, zemlji sa mnogo elementarnih nepogoda kao što su zemljotresi i tajfuni, često iznajmljuju za brzo raščišćavanje terena nakon nesreća, pri čemu su glavne mušterije vatrogasna služba i vojska.

Takođe, bageri ASTAKO omiljeni su među obožavaocima tehnike u toj dalekoistočnoj zemlji i, osim u zabavnim emisijama na televiziji, pojavljaju se na raznim promotivnim događajima, smotrama mašina i vežbama zaštite od nesreća. Oni time doprinose i produbljivanju interesovanja za mašinstvo i tehnologiju uopšte.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво