Читај ми!

„Amazon“ otvara prvu futurističku prodavnicu u Britaniji

Kupci više neće morati da brinu o čekanju u dugim redovima ispred kase. „Amazon“ je spreman da otvori lanac prehrambenih prodavnica širom Britanije, u kojima će se roba plaćati na nesvakidašnji način.

Kupci u futurističkoj „beskontaktnoj" prodavnici američkog prodajnog giganta u Londonu moći će da pokupe hranu i izađu bez zadržavanja zbog plaćanja.

Automatizovana prodavnica će koristiti senzore i kamere da bi pratila šta kupci od robe pakuju u svoje torbe i korpe. 

Planovi za otvaranje prve prodavnice „Amazon gou" u Velikoj Britaniji dugo su bili pod velom tajne, ali sada je otkriveno da će takva radnja ovih dana biti otvorena u zapadnom delu Londona.

Čak je i fasada prodavnice prekrivena u nastojanju da se plan što duže održi u tajnosti.

Prema nekim izvorima, britanski lanac supermarketa „Morisons", koji ima dugogodišnju vezu sa gigantom iz SAD, preko britanske podružnice „Amazon freš" službe za dostavu, udružio sa „Amazonom" u poslu otvaranja "gou" prodavnica.

Za „Amazon gou" prodavnice je specifično to što će načinom plaćanja pružiti uvid u to kakva će nam biti budućnost kupovine.

Kupcima neće biti potrebna gotovina, ali moraju da preuzmu aplikaciju Amazon gou na svoj mobilni telefon pre nego što uđu u takve lokale.

Aplikacija se pokreće na ulazu u prodavnicu, i onda počinje sa skeniranjem.

Hrana koju kupci  pokupe sa polica, automatski se dodaje na njihovu virtuelnu listu za kupovinu, čak i ako je telefon u njihovom džepu.

Proizvodi se zatim automatski naplate sa njihovog Amazon računa po izlasku iz prodavnice.

Senzori sa polica utvrđuju kada se i koji artikli uzimaju ili vraćaju na rafove.

Prodavnica u Ilingu biće prva „Amazon gou" radnja koja će se otvoriti van domaćeg tržišta korporacije vredne 400 milijardi dolara u SAD-u, gde ima oko 25 prodavnica.

Već su napravljeni planovi za najmanje još 30 prodajnih mesta u Britaniji.

„Amazon", koji je takođe vlasnik „Holfudsa", odbio je da komentariše novi poduhvat ili lokaciju prve prodavnice. Ni iz „Morisonsa" nisu davali komentare.

Brajan Roberts, stručnjak za prehrambenu industriju, rekao je: „Bio sam u prodavnicama 'Amazon gou' u SAD, i to je velika razlika u osnosu na bilo šta drugo što sam ikada doživeo među velikim trgovcima. Kada se registrujete i instalirate aplikaciju, bukvalno je vaše samo da uzmete šta treba i izađete".

„Nisam siguran da će ovo dovesti do gašenja klasičnih supermarketa, ali 'Amazon gou' je sjajna demonstracija njihove tehnologije", dodao je Roberts.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво