Читај ми!

Smederevci se protiv divljih deponija bore uz pomoć aplikacije

U okviru projekta „Proširenje mreže prikupljanja otpada na teritoriji grada Smedereva“, udruženje građana „Protok 21“, osmislilo je mobilnu aplikaciju za mapiranje divljih deponija. Interesovanje za aplikaciju „Prijavi deponiju“ proširilo se na celu Srbiju.

Stanovnici Smedereva i okoline za saveznika u borbi protiv problema divljih deponija odnedavno imaju i tehnologiju. Mobilna aplikacija trebalo bi da omogući aktivnije učešće svih građana Smedereva u upravljanju otpadom.

Problem će na taj način postati vidljiviji, a pritisak javnosti da se on reši mnogo veći.

„Aplikacija je jedan moderan i praktičan alat koji služi da poveže građane koji uviđaju problem u svom okruženju sa nadležnim, odnosno odgovornim institucijama. Na sredini te veze je organizacija civilnog društva, kao što i treba da bude, jer građani putem organizovanja mogu lakše da ispune svoja prava nego kad pojedinačno nastupaju“, kaže za RTS dr Branislav Todorović iz udruženja „Protok 21“.

Aplikacija je dostupna u Plej storu i može se preuzeti za obe platforme. Prijavljivanjem se dobija mogućnost da se jednom fotografijom divlje deponije, smetlišta, bilo kakvog rugla ili neodgovornog upravljanja otpadom, vrlo jednostavno ucrtava lokacija na kojoj je potrebno reagovati.

„Mi smo mislili da će to biti crna mapa Smedereva, ali zapravo imamo dobro interesovanje i van Smedereva za celu Srbiju. Na osnovu te mape kontinuirano, hronično, stalno ćemo pritiskati Javno komunalno preduzeće koje je odgovorno za uklanjanje tih deponija, ali i donosioce odluka u gradskoj upravi koji su dužni da se staraju o životnoj sredini i da te deponije uklone, ali i takođe da spreče da se one ponovo stvaraju“, objašnjava Todorović.

I pored sistema novčanih kazni, divlje deponije su sve veće i sve ih je više. Organizacija „Protok 21“ kreirala je aplikaciju u okviru projekta „Proširenje mreže prikupljanja otpada na teritoriji grada Smedereva“. Projekat finansira Evropska unija, Fondacija „Fridrih Ebert“ i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Republike Srbije.

„Uočili smo da je problem kompleksan i da nastaje na više nivoa. Prošle godine uklonjeno je 37 divljih deponija sa teritorije Smedereva. Za nekoliko nedelja korišćenja aplikacije vidimo preko 40 (deponija), a neke na potpuno istim lokacijama“, istakao je Todorović

Prema njegovim rečima, neophodno je edukovati stanovništvo, informisati ljude o štetnosti divlje deponije, smetlišta imaju na kvalitet vode, zemljišta, vazduha, poljoprivrednih proizvoda, ali i na estetiku, reputaciju sela i grada.

„Radi se i o tome da odgovorne institucije moraju obezbediti uslove građanima da odlažu taj otpad. Na teritoriji Smedereva postoji 27 sela. Sa teritorije svega dva sela sistemski se delimično prikuplja otpad. Ostatak stanovništva je prinuđen da se snalazi ili da samostalno odvozi otpad na deponije, što nije realno očekivati. To je važan element zbog kojeg se divlje deponije ponovo i stvaraju“, naglasio je Todorović.

Osim aplikacije, udruženje „Protok 21“ sprovela je kampanju – pilot projekat na teritoriji šest pomoravskih sela u okviru kojeg je kroz ulične akcije podeljeno informativnih materijala na više od 4.000 adresa.

„Na internetu i u medijima sprovodimo intenzivnu zagovaračku kampanju i sa te strane osveđćujemo građane da ne treba da neodgovorno upravljaju otpadom. Sa druge strane, uz pomoć stručnih lica, kreirali smo model proširenja otpada za šest sela koji treba da uzme u obzir broj stanovnika, teritorijalnu raspoređenost, potrebe za kantama, kontejnerima, prevoznim sredstvima, radnom snagom, finansijski aspekt. Model će biti predstavljen gradskoj upravi i Javnom komunalnom preduzeću na okruglom stolu u narednih mesec dana“, najavio je Todorović.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво