Читај ми!

Šta to "Votsap" traži od nas da prihvatimo

Pre nekoliko nedelja aplikacija za dopisivanje "Votsap" objavila je novu politiku privatnosti, a onda je nastala prava histerija. Edvard Snouden i Ilon Mask pozvali su korisnike da uklone aplikaciju sa svojih telefona, a "Votsap", inače u vlasništvu „Fejsbuka“, pokušao je da zadrži korisnike time što je rok za prihvatanje nove politike produžio sa februara na maj 2021. godine.

Šta je to što „Votsap" traži od nas, o kakvim promenama je reč objasnio je Vladimir Radunović, direktor programa u sajber bezbednosti u „Diplo" fondaciji, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a.

„Paradoksalno, u odnosu na celu uidurmu, ništa novo. Ono što su oni uveli je za biznis korisnike, kompanije koje hoće da imaju komunikaciju sa korisnicima, jer je nekada lakše koristiti Votsap. Za njih je propisana novost da bi Fejsbuk mogao da dođe do nekih informacija", rekao je Radunović.

Dodaje, da se za nas obične smrtnike koji koristimo Votsap ništa ne menja, jer oni od 2016. godine prikupljaju informacije o nama i dele ih sa Fejsbukom, što je sada zvanično objavljeno. Mi nemamo mogućnost da kažemo da nećemo.

Da li to znači da ako 2016. godine nismo obrisali Votsap, da se i sada ništa neće promeniti, ako ne obrišemo tu aplikaciju?

„Da. Važno je reći šta oni ustvari prikupljaju. Oni prikupljaju informacije o nama, što ne mora neminovno da znači da je to sadržaj", istakao je Vladimir Radunović.

Da li oni prikupljaju informacije koje im mi ne damo, ulaze u naš telefonone i uzimaju ono što im treba?

„Mi prihvatanjem aplikacije dajemo puno informacija o nama, kako koristimo aplikaciju, broj telefona, jer je on vezan za nalog, koji operativni sistem koristimo, često i koji telefon. Koliko često koristimo Votsap, kada i koliko dugo. To su meta podaci o nama koji mnogo znače kada ukrštate podatke, čak i ako ne znate o čemu smo mi komunicirali", napomenuo je Radunović.

Po čemu se onda „Fejsbukov Votsap" razlikuje u odnosu na druge aplikacije za dopisivanje?

„Mislim da je ‘Epl' tražio da sve aplikacije, koje su na njihovom tržištu, izbace šta prikupljaju od podataka, a to je stvarno zanimljivo. S jedne strane imate Votsap koji prikuplja mnoštvo informacija o nama i o načinu kako ga koristimo, a sa druge strane aplikacija Signal samo broj telefona. Fejsbuk, ima čitavu stranicu. To nije pitanje bezbednosti, već zaštita naše privatnosti i naših podataka", istakao je Radunović.

Priča se mnogo o tome da li su poruke šifrovane ili nisu, da li Votsap može da čita naše poruke?

„To je bila glavna briga, jer Votsap važi kao jedna od bezbednih aplikacija,tehnički oni ne mogu da pristupe sadržaju i to ostaje. Oni kažu da neće gledati ni skim komuniciramo, ni koliko dugo, a to ne možemo da proverimo", istakao je Vladimir Radunović.

Zanimljiv je podatak da je aplikacija za dopisivanje „Signal", tokom prošle nedelje imala rast u preuzimanju od 4.200 odsto, a 100 odsto rasta zabeležio je i „Telegram". Da li su i ove aplikacije sigurne?

„Sve te aplikacije i njihovi algoritmi su bezbedni. Signal sakuplja samo broj telefona, kao i Telegram. Ako je išta dobro iz svega ovoga je da shvatimo koliko su privatnost i naša ljudska prava važni. Korisnici su shvatili da postoje neka prava prema toj industriji. Ljudska privatnost mora da se zaštiti", zaključio je direktor programa u sajber bezbednosti u „Diplo" fondaciji, Vladimir Radunović. 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво