Читај ми!

U toku završne pripreme za prvo poletanje svemirske letelice „Spejsšip 2“ sa američkog tla

Kompanija „Virdžin galaktik“ je objavila da su počele završne pripreme za prvi suborbitalni svemirski let letelica „Spejsšip 2“ iz svemirske luke u Novom Meksiku.

Još u septembru je otkriveno da kompanija milijardera Ričarda Brensona, „Virdžin galaktik“, planira poslednju fazu testova aviona „Spejsšip 2“, a sada je kompanija potvrdila da planira prva dva probna leta s posadom. Prvo poletanje je predviđeno za 22. oktobar ili nešto kasnije.

Pripreme obuhvataju obuku pilota u simulatoru na zemlji, kao i pripremu „Virdžinovog“ nosača aviona „VMS Eva“. Avion koji treba da ponese „Spejsšip 2“ u orbitu, pre nego što ga pusti da samostalno leti ima sličnu strukturu i kontrole kao i sama svemirska letelica.

Inače, „Spejsšip 2“ je već obavio dva leta u svemir. Godine 2019. glavna instruktorka, Bet Mozes je zajedno sa dva pilota iskusila kako izgleda let koji će u budućnosti biti dostupan i običnim smrtnicima koji žele da budu svemirski turisti. Međutim, ovo bi trebalo da bude prvi let iz svemirske luke u Americi.

Među putnicima na budućem letu će biti i naučnici Istraživačkog instituta „Sautvest“. Doktor Alan Stern će sprovesti naučne eksperimente koje finansira Nasa. Konkretno, on će upravljati bivšim svemirskim šatlom i Nasinom kamerom F-18 koja snima pri minimalnom osvetljenju kako bi utvrdio kvalitet astronomskog posmatranja iz svemira.

Posada će biti opremljena i instrumentima za praćenje vitalnih funkcija. Stern naglašava da je ovo „prva saradnja istraživača iz privatnog sektora na projektima koje finansira Nasa i to na komercijalnoj letelici“, što će možda doprineti da se u budućnosti obavlja još više istraživanja u svemiru, prenosi portal Engadžet.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво