Huavej: Britanska odluka o 5G mreži će je postaviti u "sporu digitalnu traku"

Kineska tehnološka kompanija "Huavej" saopštila je da je odluka britanske vlade da se ukloni njihova oprema iz sistema britanske 5G mreže "razočaravajuća", te da će "postaviti Britaniju u sporu digitalnu traku, i unaprediti produbljivanje digitalnih razlika".

"Ova razočaravajuća odluka je loša vest za svakoga u Velikoj Britaniji ko koristi mobilni telefon", rekao je portparol "Huaveja" UK Ed Brevster, prenosi Kineski radio Internacional

Istovremeno, on je sugerisao britanskoj vladi da ponovo razmotri odluku.

Britanski premijer Boris Džonson naredio je da se domaće kompanije do kraja 2027. godine u potpunosti oslobode kineskog „Huaveja" kao dobavljača opreme za 5G mrežu

"Verujemo da nova američka ograničenja prema `Huaveiju` neće uticati na rastegljivost ili bezbednost proizvoda koje isporučujemo Velikoj Britaniji", rekao je Brevster.

Da se protivi odluci saopštilo je i kinesko Ministarstvo spoljnih poslova ističući da je ta odlika velike Britanije bez osnove, prenosi Bi-Bi-Si.

Portparolka kineskog ministarstva Hua Čunjing rekla je da će Peking preduzeti mere kako bi sačuvao "legitimne interese" kineske kompanije.

"Velika Britanija koristila je neosnovane rizike kao izgovor za saradnju sa SAD kršeći relevantne obaveze koje je preuzela. Sve odluke i potezi doći će na naplatu", rekla je Hua.

Kineski ambasador u velikoj Britaniji Liub Siaoming izjavio je da je ta odluka ne samo razoičaravajuća, već i rastužujuća.

"Način na koji se odnosite prema `Huaveiju` biće vrlo pažljivo praćen od strane drugih kineskih preduzeća", rekao je Liub.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво