Roboti koji će nam olakšati borbu protiv koronavirusa sve savršeniji

Južnokorejski naučnici su razvili robota koji bi trebalo značajno da smanji rizik od zaraze koronavirusom među medicinskim radnicima, kao i da obezbedi da pacijenti mogu bezbedno da se testiraju na prisustvo virusa.

Robotska ruka testiranje obavlja štapićem za uzimanje briseva iz nosa, a ceo proces kontroliše medicinsko osoblje koje robotom upravlja pomoću kontrolera. Tako se pregled može obavljati na daljnu, odnosno iz druge prostorije, dok lekari ceo proces mogu da posmatraju na ekranu.

Da ne bi došlo do povreda, pošto je štapić za uzimanje brisa potrebno gurnuti duboko u nos, naučnici su konstruisali stabilizator glave na koji se pacijent naslanja tokom obavljanja testa.

„Ovakav robot uskoro će postati redovan deo svake bolničke kovid ambulante da bi se lekari i medicinsko osoblje zaštitili, a dobili pravi i brzi rezultati“, naglašava Sen Ju Ho, iz korejske zdravstvene službe.

Međutim u Koreji su otišli i dalje pa u svim većim radnjama i tržnim centrima postoje roboti koji prate promenu na svima koji ulaze ili izlaze iz prostora. Oni su u stanju da odmah otkriju ko je sumnjiv i potencialno zaražen, a onda stupa na snagu alarm i hitno testiranje.

„Na ovaj način smo otkrili oko pet hiljada zaraženih korona virusom koji su odmah dati na raspolaganje stručnim timovima. Robota ima sve više i postaju sve savršeniji od toga da će u buduće moći da otkriju čestice korone u vazduhu“, najavljuje Li Min Čan, menadžer tržnog centra.

U Južnoj Koreji pokrenuta je akcija zamene svih klima uređaja koji su opasni po širenje virusa. Svaki trgovac je dužan da o svom trošku ugradi novi sistem, jer u protivnom gubi licencu za rad.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво