"Pipistrel" - slovenački avion na električni pogon

Slovenačka vazduhoplovna kompanija proizvela je prvi električni avion na svetu koji je sertifikovan od strane Agencije za vazduhoplovnu sigurnost Evropske unije (EASA), što znači da ispunjava sigurnosne standarde i može se komercijalno koristiti.

Avion na baterije, "Pipistrel Velis Elektro", mali je dvosed, namenjen za obuku pilota. Leti 50 minuta, plus rezerve, što je tipično za upotrebu u školama letenja.

Sertifikovani tip znači da se avion može komercijalno koristiti bez ograničenja i ovo je zaista korak za vazduhoplovstvo u celini, što će omogućiti elektrifikaciju i mnogo većih letelica.

"Pipistrel" bi ove godine trebalo da isporuči 31 avion 'Velis Elektro' kupcima u sedam različitih zemalja. Ovo je uzbudljiv proboj na tržište," rekao je izvršni direktor EASA Patrik Ki.

"Ovo je prvi električni avion koji je EASA sertifikovala, ali sigurno neće biti i poslednji, jer avio industrija prati nove tehnologije za smanjenje buke i emisija i za poboljšanje održivosti letelica", naveo je Patrik Ki.

U timu za sertifikaciju bili su stručnjaci iz nadležnih francuskih i švajcarskih institucija. kompanija sarađuje  sa Uberom u pokušaju da se uvede leteći taksi.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво