Nasa i „Spejs eks“ uspešno poleteli u svemir

Posle opsežnih priprema i jednog odlaganja, drugi pokušaj Nase i "Spej eksa", za let sa tla SAD u svemir, je uspeo.

Lansiranje je izvedeno u planiranom terminu - 21.22 po srednjeevropskom vremenu. Astronauti Robert Benken i Daglas Harli su već na putu ka Međunarodnoj svemirskoj stanici. 

Njih čeka put od 19 sati do Međunarodne svemirske stanice. Za to vreme, oni će testirati sisteme u kapsuli, a deo puta će odspavati.

Inače, vremenski uslovi, do svega sat i po pre planiranog lansiranja, nisu išli "naruku" astronautima. 

Dvojica astronauta putuju u kapsuli "Kru dregon". Osoblje "Spejs eksa" im je poželelo udoban put uz uživanje u divnom pogledu na našu lepu planetu".

Astronauti su odgovorili da im je čast da učestvuju u ovom poduhvatu.

Zajednička misija, u kojoj Nasa prvi put koristi privatnu letelicu, a to je „Spejs iks" kompanija u vlasništvu Elona Maska, je prvi odlazak posade sa teritorije SAD, u poslednjih devet godina.

Nasini astronauti Dag Harli i Bob Benken, trebalo je da se otisnu u orbitu u sredu, 27. maja, ali je lansiranje odloženo zbog loših vremenskih uslova u „Kenedi svemirskom centru" na Floridi.

Meteorolozi međutim, ranije danas nisu bili optimisti, i objavili su da vremenski uslovi opet mogu predstavljati problem. 

U sredu je lansiranje otkazano 16 minuta pre zakazanog poletanja.

Stručnjaci iz „Spejs eksa" pomogli su ranije astronautima da uđu i da se smeste u kapsulu i sve provere na letelici su obavljene u planirano vreme.

U vreme današnjeg poletanja, Međunarodna svemirska stanica se nalazila na nadmorskoj visini od 259 milja nad Atlantikom. 

Ova misija poslužiće kao krajnji test leta za potvrđivanje sistema transporta posade "Spejs eksa", od lansiranja pa do pristizanja na cilj. Reč je o poslednjem testu leta za sistem koji treba da bude sertifikovan za redovne komercijalne letove.

Očekuje se da Harli i Benken ostanu na Međunarodnoj svemirskoj stanici između jednog i četiri meseca, pre povratka na Zemlju.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво