Telefoni s kojima nema šanse da ne budete zapaženi

Otkriveni su novi mobilni telefoni s dugmićima, ekranom od 2,4 inča, četiri megabajta memorije i podrškom za 2G mrežu! Dobro ste pročitali, nije greška.

U vremenu kada se sve češće priča o 5G tehnologiji, kada se proizvođači takmiče ko će da ugradi brži procesor, savršeniji ekran i kameru sa više megapiksela, i dalje se proizvode i reklamiraju telefoni koji služe prvenstveno za pozive i SMS-ove. Dva takva „noviteta“ predstavila je čuvena „Nokija“, koja mnoge podseća na „stara, dobra vremena“.

Ako se pojavite negde sa novim Samsungovim „galaksi S20 ultra“ telefonom, sigurno će vam ljubitelji tehnologije zavideti na brzini i performansama koje ostvarujete koristeći taj uređaj. Ako se pojavite saajfonom SE“ koji je predstavljen ove godine, verovatno će mnogi biti radoznali i pitaće vas kako radi taj „najjeftiniji ajfon“.

Ako se pojavite sa „oživelim“ „motorola rejzr“ telefonom koji ima sve što savremeni telefon treba da ima, nema ko se neće osvrnuti na istoriju, ili možda neku anegdotu iz mladosti.

Svi ti telefoni su namenjeni određenim kategorijama kupaca i donose ili potpuno nove tehnologije, ili neke standardne tehnologije u novom, više ili manje pristupačnom obliku. A šta ako se pojavi novi telefon koji ne nudi ništa novo, već koji se vraća u staro vreme, skoro isto kao što je nekada bilo?

Taj recept još uvek je deo poslovne strategije kompanije „Nokija“. Naravno da čuvena kompanija ima uređaje kojima se takmiči sa ostalim svetskim proizvođačima, naročito u nižem-srednjem segmentu, ali oni jednostavno nikada nisu dostigli slavu nekadašnjih modela kao što su 3210 i 3310 (kladimo se da ste na pomen ovih brojki prvo pomislili na njihovu izdržljivost, a setimo se samo saznanja da postoji mobilni telefon bez antene).

Tako je pre tri godine predstavljena redizajnirana „nokija 3310“, i čini se da je imala određeni broj kupaca, mada je više pažnje izazvala zbog nostalgije koju je budila kod ljudi koji su čitali vesti sa predstavljanja.

I zaista je pomalo čudno u vremenu kada se vodi trka za 5G tehnologiju, kada su ekrani telefona sve bolji i veći, procesori sve brži, kada se kamerama telefona snimaju spotovi, i kada se predstavljaju inovativna dizajnerska rešenja, na sajtovima posvećenim mobilnim telefonima pročitati vest o dva nova modela – „nokija 125“ i „nokija 150“.

Oni izazivaju pažnju već kada se pogledaju fotografije telefona. Imaju prepoznatljiv dizajn, dugmiće, ekran od 2,4 inča.

„Nokija 125“ nema kameru, ali zato pozadi ima fleš lampu. Radi na operativnom sistemu Series30+, ima četiri megabajta RAM memorije i četiri megabajta interne memorije. Baterija može da se vadi – koliko dugo to niste čuli? Osim toga, tu su i radio i ulaz za slušalice od 3,5 mm.

Kada je reč o modelu „nokija 150“, ona ima dizajn sličan kao 6300 i deli mnoge funkcije sa modelom 125. Ali, ona je ipak za malo „zahtevnije“ korisnike jer ima VGA kameru i mogućnost blutut povezivanja.

Telefoni se nude u crnoj, plavoj i crvenoj boji, a objavljeno je da će prosečna cena telefona u svetu biti 22 i 26 evra. Datum početka prodaje još nije poznat.

Zaista je neobično danas naići na ovakvu vest o mobilnim telefonima, ali sigurno da postoje oni koji, kada sve ovo pročitaju, dobiju želju da ih imaju. Ono što je sigurno, svi navedeni aktuelni mobilni telefoni pomenuti na početku teksta izazivaju pažnju na svoj način. Ali ako ste pojavite negde sa „nokiom 125“, nema ko vas neće radoznalo pogledati.

Veoma pristupačna cena, nostalgija, jednostavnost – to su aduti novih „Nokijinih“ modela koji će verovatno pronaći put do korisnika kojima je bitno samo da razgovaraju i da šalju SMS poruke. Izgleda kao da takvih danas nema, ali obratite pažnju u narednim godinama, sigurno ćete sresti nekoga sa jednim od ovih telefona.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво