8-D zvuk – novi trend na internetu, nećete ostati ravnodušni

Potpuno novi način slušanja muzike širi se internetom. Mnogi obećavaju da će zvuk koji čujete u snimcima koji dele na društvenim mrežama biti nešto što niste doživeli nikada do sada i da ćete ostati zatečeni. O čemu je reč? O 8-D zvuku. I zaista je neverovatan! Samo su vam potrebne slušalice.

Zvuk koji su mnogi prvi put čuli ovih dana nazvan je osam-de (8-D) tehnologija. Mnogi korisnici društvenih mreža to nazivaju „novom muzikom“ i imaju neverovatan osećaj kada to čuju. Navode da ćete, kada čujete 8-D zvuk, muziku prvi put slušati mozgom a ne ušima.

Međutim, ta vrsta zvuka uopšte nije nova i postoji već određeno vreme. Samo su je mnogi tek sada otrkrili. 

Tehnika koristi intenzivne audio-efekte koji vam daju osećaj da zvuk kruži oko vaše glave. Na taj način muzika dobija prostornu dimenziju.

To se postiže pomoću različitih metoda obrade koje, kada se kombinuju, kao rezultat imaju zvuk poznat kao 8-D.

Efekti „varaju“ mozak tako da verujete da zvuk dolazi iz trodimenzinalnog prostora. Stiče se utisak ne samo da zvuk dolazi sa različitih strana, već da nekako dolazi i van ušiju.

Najčešći utisak u većini 8-D snimaka jeste osećaj kretanja zvuka od jednog uha do drugog. Međutim, postoji mnoštvo drugih efekata koji pružaju osećaj da zvuk dolazi iz 3-D prostora.

Zbog toga zvuk zapravo nije osmodimenzinalni i nije jasno odakle potiče to ime. Pre bi se mogao nazvati trodimenzionalnim.

Osim muzike, dobar primer 8-D zvuka je i snimak na Jutjubu poznat kao Virtuelna berbernica tokom kojeg imate osećaj pravog šišanja. Ne brinite, nakon odslušanog snimka kosa će vam i dalje biti tu. 

Spremni ste da čujete 8-D zvuk? Štos je u tome da su vam potrebne slušalice u oba uha.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво