„Halo svemir“ – đaci radio-linkom razgovarali sa astronautima

Đaci sremskomitrovačke Osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj“ radio-linkom razgovarali su sa astronautima Međunarodne svemirske stanice.

„Zdravo, mislim da je planeta koju bih najradije voleo da posetim Zemlja, zato što sam posetio samo mali deo, a ona je toliko velika i toliko toga treba da se istraži. Ako bih morao da izaberem neku drugu planetu, izabrao bih Mars i ko zna, možda ćeš ti jednog dana otići na Mars“, rekao je Luka Parmitno, glavnokomandujući Međunrodne svemirske stanice.

„Zdravo, ja sam Maša, šta radite kada ne možete da zaspite?”

„Istu stvar koju radim i kada sam na Zemlji, pokušavam da čitam ili slušam muziku“, rekao je Luka.

Saznali su đaci i da su astronautska odela udobna, da je pogled u svemiru neverovatan, da Zemlja izgleda divno, da astronauti vide oluje i munje, ali ne čuju grmljavinu. Za desetak minuta iz Međunarodne svemirske stanice dobili su odgovore na 20 pitanja.

„Ovo je bilo neverovatno, ne mogu da verujem da sam pričao sa astronautom koji je toliko udaljen od Zemlje, jedno od najboljih iskustava u mom životu“, rekao je Dositej Šujić, iz Osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj“.

„Za mene je ovo neverovatno i jednog dana i ja bih voleo da postanem astronaut“, istakao je Mihajlo Vlajlović.

„Kada sam rekla roditeljima i drugarima da ćemo pričati sa astronautima, oni mi nisu verovali, bili su oduševljeni“, rekla je Lara Nikolovski.

Za Nasin program škola se prijavila u martu prošle godine. Za uključenje u svemirsku stanicu šest meseci su se pripremali i profesori, i đaci u radio-klubu. Angažovali su i porodicu i prijatelje, za „Halo svemir“, ovde Sremska Mitrovica.

„Puno je ljudi u ovom projektu, do sada je urađeno mnogo toga, postavljen planetarijum, deca su učestvovala u radionicama, pripremali smo se za postavljanje pitanja na engleskom jeziku“, rekao je učenik Dragan Bogosavljević.

„Ovo je novo iskustvo za nas morali smo da poštujemo njihove tehničke zahteve, znači duple radio stanice, duple antene, dupla pojačala“, istakao je Mirko Šević, predsednik Radio kluba „Novi Sad“.

Izazov i neverovatno iskustvo i za najmlađe đake koji su razgovor pratili iz hola škole. Pri brzini od 27.561 kilometar na čas i udaljenosti od 429 kilometara, Luka Parmitno je u ime  šest astronauta međunarodne stanice svima poslao pozdrav iz svemira.

Za promociju nauke i novih projekata, u Zmajevoj školi kažu vredelo je truda.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво