Prvi probni svemirski turista „Virdžin Galaktika“ – žena

Svemirski turizam napravio je još jedan veliki korak. Kompanija „Virdžin Galaktik“ sve je bliža cilju da turistima ponudi suborbitalne letove.

Bet Mouzes, koja će obučavati buduće svemirske turiste, pridružila se pilotima u letelici „Virdžin Galaktika“ i tako postala probni turista, pošto, inače nije pilot, prenosi Raša tudej.

Prema Nasinim i američkim vojnim standardima, svemir počinje na visini od 80,5 kilometara. Letelica je ušla je u taj prostor i tri člana ekipe postala su 569, 570. i 571. na listi ljudi koji su prešli „granicu“. Tokom leta dostigli su visinu od 89,9 kilometara.

Bio je to peti supersonični probni let „Virdžin Galaktika“, a kompanija Ričarda Bransona, drugi put je dostigla granicu svemira.

Bet Mouzes je imala čast da postane i prva žena koja je stigla do svemira komercijalnim letom. Za vreme puta, ona je lebdela po kabini i utvrđivala kako će izgledati buduća iskustva turista.

Glavni pilot Dejv Mekej, rekao je da je pogled na Zemlju nadmašio sva njihova očekivanja. „Za nas troje, ovo je bilo ispunjenje životne ambicije, a paradoksalno je to što je u pitanju samo početak avanture, koju jedva čekamo da podelimo sa hiljadama drugih ljudi“, rekao je Mekej.

Osnovana 2004. godine, kompanija „Virdžin Galaktik“ razvija program komercijalnih letelica kako bi omogućila suborbitalne letove turistima po ceni od 250.000 dolara. Planira se i program za sprovođenje suborbitalnih letova u svrhe naučnih misija.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво