Prva pametna presa za reciklažu limenki na Dorćolu

Prva pametna presa u Beogradu za reciklažu limenki postavljena je u sportskom centru „Milan Gale Muškatirović“.

Saradnjom opštine Stari grad i „Solagro tima“ i Fondacije za reciklažu limenki za piće "Recan" postavljena je interaktivna pametna presa, a reč je o inovativnom sistemu za reciklažu koji se sastoji od pametne prese i mobilne aplikacije, koja omogućava komunikaciju sa korisnicima - prikupljanje poena radi osvajanja nagrada, a sve u cilju podsticanja i edukacije gradana o važnosti reciklaže.

Nakon završenog postupka reciklaže, na ekranu pametne prese izlazi kod koji je potrebno uneti u mobilnu aplikaciju pod nazivom „Solagro budućnost reciklaže“, koja se besplatno može preuzeti u Gugl plej prodavnici za Andrioid telefone.

U aplikaciji se kodovi automatski menjaju za poene, a poeni za nagrade. Tu se može videti i gde se nalazi najbliža presa i informacije o reciklažnom procesu, kaže Nemanja Janić iz „Solagro tima“.

Objašnjava da će neke od nagrada biti karte za pozorište, knjige, šolje, slušalice i razni drugi pokloni u zavisnosti od broja poena i uzrasta najmarljivijih građana.

„Solagro tim“ se već tri godine bavi proizvodnjom sprava za reciklažu, a do sada su projektovali preko 120 mehaničkih presa za pet flaše i limenke, koje su bile postavljene na festivalima u Srbiji i na plažama širom Evrope.

„Cilj nam je da smanjimo zagađenje životne sredine, jer znamo da 90 odsto otpada kod nas završi u prirodi, a čine ga upravo flaše i limenke. Pet ovakvih presa će u narednih godinu dana biti postavljeno na Starom gradu. Prva lokacija je na 'Galetu', a druga u Kralja Milana 10, kod Devojačkog parka. Trenutno smo u razgovorima i sa jednom bibliotekom gde će nagrade biti veoma motivišuće za sve čitaoce. Trudimo se da pronađemo još dve lokacije, tako da ih ukupno na kraju bude pet“, kaže Janić.

Milan Cerovac iz opštine Stari grad kaže da se opština oduvek trudila da ponudi inovativna rešenja iz oblasti zaštite životne sredine, pa tako nabraja da je u junu prošle godine na šetalištu ispred sportskog centra na Dorćolu postavljena prva pametna solarna lampa u Srbiji, da su stare sijalice zamenjene šštedljivim, organizovan je eko vikend, gde građani donose svoj stari kabasti elektronski otpad.

Jelena Kiš iz fondacije "Recan" kaže da Srbija ne zaostaje u reciklaži za zemljama regiona, da je na istom nivou s Mađarskom, te da godišnje reciklira 42 odsto limenki.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво