Pentagon predstavio prekookeanski brod bez kapetana i posade

Novi ponos Pentagona je najveći brod na svetu sa automatizovanim upravljanjem. Dužine je 132 metra i može da pređe do 10.000 nautičkih milja u potrazi za podmornicama i podvodnim minama.

Пентагoн представио прекоокеански брод без капетана и посаде Пентагoн представио прекоокеански брод без капетана и посаде

Dronovi, automobili i kamioni sa automatskim upravljanjem nisu jedini kojima neće trebati vozač, jer u skorijoj budućnosti, kako se očekuje, neće biti potrebni ni kapetani ni brodska posada.

Istraživačka agencija za unapređenje odbrane (DARPA) u saradnji sa ratnom mornaricom SAD nastaviće testiranje broda tokom naredne dve godine kako bi potvrdili da je njegovo kretanje bezbedno, da reaguje na druga plovila i vešto izbegava sudare.

Za razliku od manjih plovila sa daljinskim upravljanjem, ovaj brod, nazvan „Morski lovac“ je apsolutno samostalan u svim faktorima plovidbe.

„Ovo nije brod za uživanje“, rekao je portparol DRPA Džered Adams, dok je stajao u San Dijegu ispred čeličnog plovila, futuristički dizajniranog, oko kojeg su se okupile televizijske ekipe.

„'Morski lovac' se oslanja na radar, sonar, kamere i sistem globalnog pozicioniranja. Bespilotni brodovi će učestvovati u raznim misijama kako bi umanjili broj ljudskih žrtava u oružanim sukobima“, istakao je Adams.

Tokom testiranja, brod će imati ljudsku posadu kao rezervnu, kontrolnu opciju. Ali kada se pokaže pouzdanost, „Morski lovac“ će moći samostalno da putuje mesecima bez pristajanja.

„Postoji još mnogo prednosti ovog broda koje još nismo razvili“, naglasio je menadžer softverskog odeljenja Skot Litlfild.

Međunarodni sindikat pomoraca, koji okuplja više od milion brodskih i lučkih radnika, navodi su saopštenju da ne veruje da je moguće da bilo kakva tehnologija može da zameni ljudski faktor u predviđanju i reagovanju na sve što može da se desi na otvorenom moru.

Postoji i opasnost od napada hakera koji bi mogli da preuzmu konrolu nad celim brodom.

Program za razvoj „Morskog lovca“ do sada je koštao 120 miliona dolara iako zvaničnici DARPA kažu da sada mogu da ga proizvedu i za 20 miliona.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво