Srbija godinu dana daleko od prvog domaćeg električnog vozila

Širom sveta u toku su na hiljade istraživanja kako unaprediti električne baterije i kako im povećati kapacitet. U Srbiji sa mnogo skromnijim budžetom, u Staroj Pazovi razvijamo nešto što kao proizvod domaće pameti može ući u međunarodnu razmenu tehnologija. Sadašnji eksperimenti daće i neke konkretne rezultate - za godinu dana prvo komunalno vozilo iz Srbije na elekrični pogon.

Institut "Eco" kompanije IEEG - iz Stare Pazove, koju uspešno vodi naš poznati privrednik Slavko Vujović, napravio je i testirao patent po kome čak i slabe baterije mogu dati ozbiljnu snagu za duže kretanje vozila.

Dvojca naučnika u realnim uslovima, ali na specijalno napravljenim probnim stolovima ispituju ono što su teorijski postigli. Primer je dečji automobil na baterije koji se jedva kreće kada su baterije slabe, ali kada mu se zakači specialni pronalazak, on posle nekoliko sekundi bukvalno poleti i vozi još dva, tri minuta punom snagom.

Pronalazači kažu da je to rezultat razmišljanja kako struju drugačije pakovati.

„Efikasniji je od svih drugih dosadašnjih elektromobila jer ima razrađen sistem uštede energije, i na bazi kondenzatora. Planiramo da to ovde u Srbiji bude prva industrija elektro-vozila“, kaže Dejan Gojić, rukovodilac laboratorije.

Za pronalazak se zaintresovao nemački institut koji razvija nove pogone za automobil „smart“. Nemci žele da ovaj proizvod iz Pazove uključe u taj razvoj. Međutim, veoma brzo imaćemo i prvo domaće komunalno dostavno vozilo na elektro-pogon.

„Sada u saradnji sa nemačkim institutom IFAS, koji je razvio motore i pogon za popularni 'smart' radimo na tome da mi razvijemo posebne motore koji bi pokretali dostavna i komunalna vozila koja planiramo da proizvodimo u Srbiji“, istakao je Goran Jaković, glavni konstruktor vozila.

Ovaj patent primenjiv je na sve baterije, a može biti deo novih savremenih punjača za brzo punjenje baterija.

Skromni naučnici iz Stare Pazove, osvajači velikog broja nagrada za inovacije u svetu i kod nas, imaju samo jedan problem - kada naprave elektro-kamion neće moći da ga registruju, jer naši zakoni još ne predviđaju elekro-pogon kao primarni.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво