Kineski stručnjaci presadili glavu majmunu!

Tim profesora Sijao Ping Rena sa Medicinskog fakulteta u Harbinu na severoistoku Kine objavio je da je uspešno presadio glavu majmunu, kao i da bi takva vrsta transplantacije uskoro mogla da se izvodi i na ljudima.

Nakon što su uspešno obavili nekoliko transplantacija glava miševa, kineski istraživači su presadili glavu jednog majmuna na telo drugog.

Operacija je ocenjena kao uspešna jer je majmun održan u životu narednih 20 sati.

„To je veliki uspeh za čovečanstvo“, ushićeno je izjavio italijanski neurohirurg Serđo Kanavero, koji je učestvovao u zahvatu.

Prema pisanju francuskog naučnog časopisa Sciences et Avenir, ovakva operacija bi mogla biti spasonosna za paralizovane osobe, posebno za kvadriplegičare. 

„Majmuna smo održali u životu 20 sati. Naš cilj je bio da dokažemo da je moguće sačuvati mozak. Strategija zaštite mozga podrazumeva hipotermiju i ukrštenu cirkulaciju krvi između donora i primaoca sistemom kanula“, objasnio je Sijao Ping Ren.

Majmun nije duže održavan u životu „zbog etičkih zakona koji ne dozvoljavaju da se životinja drži duže u eksperimentalnim uslovima“, naveo je profesor.

Serđo Kanavero, koji u lekarskim krugovima važi za pionira ali i za velikog čudaka, prošle godine je izazvao kontroverzu kada je najavio da želi da presadi ljudsku glavu 2017. godine.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво