Читај ми!

Roboti među knjigama

Biblioteka u Ćupriji je od međunarodne nevladine organizacije EIFL dobila 20.000 dolara za realizaciju projekta „Biblioteka ++“. Cilj je da se motivišu deca od deset i više godina da kroz igru i sastavljanje robota savladaju informatiku i programiranje.

Lego roboti sa senzorima za pokret osvojili su kutak za mlade ćuprijske biblioteke. Za buduće informatičare ovi roboti su više od obične igračke na daljinsko upravljanje.

Najmlađi među njima ima samo devet godina, a tu su i srednjoškolci koji o programiranju razmišljaju kao budućem zanimanju.

Kroz IT radionicu za sedam meseci koliko projekat već traje prošlo je 120 đaka osnovnih i srednjih škola iz Ćuprije i Jagodine. Informatika ih povezuje, a naučili su mnogo više od školskog znanja.

Autor projekta „Biblioteka ++“, Ivica Lazarević kaže da je cilj bio stvaranje nove generacije programera. Komplikovana znanja iz informatike i robotike deca usvajaju kroz igru.

Međunarodna organizacija EIFL novčano je pomogla projekat koji traje 14 meseci. Učesnici radionice učestvovali su i na svetskoj manifestaciji "Code Week", a prijavili su rad i za "RAF chalenge".

Ovaj projekat jedan je od deset koji je EIFL odabrao tokom prošle godine u konkureciji od 273 biblioteke iz celog sveta. Lokalna samouprava u Ćupriji najavila je da će podržati projekat i posle isteka finansiranja od strane EIFL.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво