Читај ми!

Avioni budućnosti bez prozora?

Nova generacija aviona umesto prozora imaće dugačke „pametne“ ekrane koji će omogućiti ljudima da vide okolinu izvan aviona, ali i da gledaju filmove, konferencije ili surfuju internetom.

Britanska komapnija CPI, sa sedištem u severoistočnoj Engleskoj, objavila je slike novog koncepta aviona bez prozora, koji bi mogli da postanu stvarnost za manje od deset godina.

Razlog za ovakve izmene izgleda aviona pre svega je ušteda novca. Smatra se da bi ovakvi avioni bili mnogo lakši, samim tim bi trošili manje goriva i ispuštali manje ugljen-dioksida, što bi bilo bolje za okolinu.

Unutrašnjost aviona bi bila prekrivena fleksibilnim ekranima, a kamere montirane na spoljni deo aviona.

Takođe, na ekranima bi mogle da se prikazuju slike nekog drugog okruženja, tako da putnici izgube osećaj da su u avionu – što bi bilo veoma korisno za one koji se plaše te vrste putovanja.

Naravno, ove inovacije nudile bi i mogućnost surfovanja internetom, proveravanja imejla, gledanja filmova... Ali bi se koristile i za osvetljenje, koje bi moglo da oponaša izlaske i zalaske sunca na dugim putovanjima.

Na sličnu ideju nešto ranije je došla i kompanija „Spajk aerospejs“.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво