Читај ми!

Komanda "Ctrl-Alt-Del" bila greška

Jedna od najosnovnijih komandi na računarima nekada je bila "Ctrl-Alt-Del". Međutim, Bil Gejts ističe da je nastala greškom i da je on želeo da postoji poseban taster za nju. Osnivač „Majkrosofta“ objašnjava da kompanija Aj-Bi-Em tada nije želela da dodaje još jedno dugme na tastaturu, pa je prihvaćeno komplikovanije rešenje, koje se vremenom odomaćilo.

Prvobitno je nastala kao komanda za restartovanje računara, a danas preživljava i u Windows 8 operativnom sistemu kao prečica za pristup opciji Task Manager.

Osnivač „Majkrosofta“ Bil Gejts okrivio je Aj-Bi-Em za "Ctrl-Alt-Del", pošto je on želeo da računar može da se restartuje na jedno dugme.

Skraćenicu na tastaturi izmislio je inženjer Aj-Bi-Ema Dejvid Bredli.

Isprva je želeo da skraćenica bude "Ctrl-Alt-Esc", ali je onda shvatio da se ta tri dugmeta mogu jednom rukom slučajno lako pritisnuti.

A onda se predomislio i umesto dugmeta "Esc" stavio je "Del", pošto je u tom slučaju skoro nemoguće da se jednom rukom pritisnu sva tri dugmeta.

Komanda "Ctrl+Alt+Del" proslavila se devedesetih kada je bila popularno rešenje za „plavi ekran smrti“.

„Ja sam možda napravio komandu, ali Bil ju je proslavio“, rekao je Bredli jednom prilikom.  

Gejts je, ipak, rekao da smatra da je primoravanje korisnika da pritisnu Ctrl-Alt-Del bila greška i da je on želeo da se omogući da se komanda izda pomoću jednog dugmeta.

„Mogli smo da imamo jedno dugme, ali čovek koji je dizajnirao tastaturu za Aj-Bi-Em nije želeo da nam napravi novi taster“, objasnio je Gejts.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво