Читај ми!

Struja stiže iz svemira do 2025. godine?

Naučnici Nacionalne američke svemirske agencije (NASA) rade na razvijanju satelita u obliku čaše za koktele, koji će do 2025. godine moći da snabdeva Zemlju čak trećinom potrebne električne energije. Cilj je da se naprave čitavi „rojevi“ ovih satelita, koji neće samo zameniti trenutne elektrane, već će slati energiju u ugrožena područja.

Još malo pa će elektrane na Zemlji postati suvišne. Naučnici Nacionalne američke svemirske agencije (NASA) rade na razvijanju satelita u obliku čaše za koktele, koji će do 2025. godine moći da snabdeva Zemlju čak trećinom potrebne električne energije, navodi britanski portal Dejli mejl.

Ovaj satelit dizajnirao je doktor Džon Mankins, koga je NASA zadužila da ispita mogućnosti korišćenja solarnih panela za slanje struje na Zemlju. On je osmislio neverovatan satelit nazvan „satelit sa solarnom elektranom putem velike fazne rešetke“ ili SPS-ALFA, koji će biti lansiran do 2025. godine.

Tehnologija bi omogućila da se energija šalje na Zemlju, gde bi svojevrsne trafostanice tu struju prikupljale i slale je dalje potrošačima.

Sam satelit imaće više hiljada tankih zaobljenih delova nalik ogledalima, koji bi se kretali kako bi prikupili što više Sunčeve energije.

Unutrašnjost SPS-ALFA takođe bi bila postavljena velikim fotonaponskim ćelijama, koje bi energiju Sunca pretvarale u mikrotalase. Ovi mikrotalasi bili bi poslati na Zemlju sa dna „čaše za koktele“.

Mankins tvrdi da bi ovaj sistem bio mnogo jeftiniji od nekih alternativa, poput jednog zraka koji bi obilazio Zemlju.

„Ovo je novi, biomimetički pristup korišćenju svemirske solarne energije. Ako bude uspešan, ovaj projekat će omogućiti izgradnju velikih platformi od hiljada sitnih delova koji mogu da pošalju na daljinu hiljade megavata, i to veoma jeftino, bežičnim putem“, rekao je Mankins.

Solarna energija u svemiru je milijardu puta jača nego ona koju je moguće prikupiti na Zemlji, a slanje struje iz svemira moglo bi da reši sav nedostatak energije na našoj planeti.

Prošle godine naučnici sa Univerziteta „Stratklajd“ isprobali su u svemiru opremu koja bi mogla da prikuplja energiju i šalje je na Zemlju pomoću mikrotalasa ili lasera. Projekat je takođe bio deo istraživanja NASA.

Cilj je da jednog dana naprave čitave rojeve ovih satelita, koji bi strujom snabdevali cele gradove ili čak države. Oni ne bi samo zamenili trenutne elektrane već bi mogli da šalju energiju u ugrožena područja, ili delove sveta bez struje. Prijemnici na Zemlji bi mikrotalase ili laserski zrak pretvarali u upotrebljivu električnu energiju.

„Svemir je neverovatan izvor solarne energije i imamo prednost što tu energiju možemo da prikupljamo bez obzira na to da li je noć ili dan i da li je sunčano ili oblačno“, objasnio je Masimilijano Vasil, profesor na Univerzitetu „Stratklajd“.

Ideja o solarnim elektranama u svemiru razvijena je početkom sedamdesetih godina. Taj stil dobijanja struje je privlačniji jer je u svemiru, zbog nepostojanja atmosfere, moguće lakše i brže prikupiti velike količine energije Sunca. Osim toga, prikupljanje je moguće u bilo koje doba dana.

Број коментара 28

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво