„Vojadžer 1“ napustio Sunčev sistem

Čovekovih ruku delo koje je najdalje stiglo od Zemlje je svemirska sonda „Vojadžer 1“, koja je „upravo“ napustila Sunčev sistem. Prema prvim zaključcima stručnjaka, ranije pretpostavke da magnetno polje u međuzvezdanom prostoru „teče“ u drugačijem pravcu nego u Sunčevom sistemu, nisu tačne.

Svemirska sonda Američke agencije za istraživanje svemira (NASA), „Vojadžer 1“ (Voyager 1) napustila je Sunčev sistem i ušla u međuzvezdani prostor.

Pri tom se pokazalo da međuzvezdani prostor nije nalik onome što su naučnici očekivali. Po svemu sudeći, procena da magnetno polje u međuzvezdanom prostoru „teče“ u drugačijem pravcu nego u Sunčevom sistemu, nije tačna.

„Magnetno polje u Sunčevom sistemu je poravnato s magnetnim poljem u međuzvezdanom prostoru“, rekao je fizičar Univerziteta u Merilendu, Mar Svisdek, prenosi sajt MSN iz časopisa The Astrophysical Journal Letters.

Budući da nije bilo očkivane promene u magnetnom polju, ispostavilo se da je „Vojadžer“ u međuzvezdani prostor ušao mnogo ranije - još pre godinu dana kada je merenje pokazalo naglo smanjenje broja čestica koje stižu sa Sunca, a povećanje galaktičkog zračenja iz međuzvezdanog prostora.

Ipak, s tom procenom se ne slaže vodeći naučnik projekta „Vojadžer“, sada penzionisani Edvard Stoun.

Iako se zna gde je sonda i šta meri, kaže Stoun, teško je proceniti gde je granica Sunčevog sistema i međuzvezdanog prostora.

Stoun i drugi naučnici smatraju da je „Vojadžer“ sada u međuprostoru za koji se ranije nije znalo, a nazivaju ga „magnetnim auto-putem“.

„Vojadžeri“ 1 i 2 lansirani su 1977. godine da bi prikupili podatke o udaljenim planetama Sunčevog sistema.

Udaljenost „Vojadžera 1“ od Sunca je sada 120 puta veća od razdaljine između Zemlje i Sunca, a „Vojadžer 2“ upravo izlazi iz Sunčevog sistema putujući u suprotnom pravcu.

Pogon tim sondama daje radioaktivni plutonijum koji se polako raspada.

„Vojadžeru 1“ će energije za instrumente početi da nestaje 2020, a sasvim će se ugasiti 2025. godine.

Ako je Svisdek u pravu o toku magnetnog polja, rezultati „Vojadžerovog“ merenja se do tada neće promeniti, ali potvrda za to će biti tek kada Sunčev sistem napusti i „Vojadžer 2“ i pošalje rezultate svog merenja.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво