Читај ми!

Stiže prvi hamburger iz laboratorije!

Prvi hamburger koji će u sebi imati meso laboratorijski uzgojeno iz životinjskih matičnih ćelija biće naredne nedelje spremljen i isproban u Londonu. Biće težak oko 150 grama, a njegova vrednost je 290.000 evra! Iako neće biti po svačijem ukusu, mogao bi da dovede do revolucije u ishrani.

Zvuči neverovatno, ali postoji hamburger čije pravljenje košta 290.000 evra. Ne, nisu u pitanju zlatne niti u mesu, već samo meso. Potiče od životinja, ali tu se „svaka veza završava“.

Naime, goveđe meso je laboratorijski uzgojeno od matičnih ćelija zaklane krave. „Šef kuhinje" je Mark Post, profesor i biolog na Univerzitetu u Mastrihtu.

On se nada da će eksperiment dovesti do revolucije u ishrani, i da će na ovaj način moći da se podmire rastuće svetske potrebe za govedinom, ovčetinom, svinjetinom i piletinom.

„Trenutno koristimo 70 odsto svih poljoprivrednih kapaciteta za dobijanje mesa kroz uzgajanje stoke. Moramo da pronađemo alternativu, jer ako ne preduzmemo nešto meso će postati luksuz i vrlo skupo“, objašnjava Post.

„Moja vizija je da imamo ograničena stada životinjskih donora matičnih ćelija.“

Prema procenama Ujedinjenih nacija, čovečanstvo će do 2050. godine konzumirati dva puta više mesa nego danas.

Profesor sa holandskog univerziteta tvrdi da će unapređena tehnologija uzgajanja sintetičkog mesa u laboratorijama zahtevati 99 odsto manje površine zemlje, između 82 i 96 odsto manje vode i proizvoditi od 78 do 95 odsto manje gasova sa efektom staklene bašte nego današnje uzgajanje životinja na farmama,

Ovo veštačko meso će biti pripremljeno, ispečeno i pojedeno narednog ponedeljka u Londonu. Ukoliko se eksperiment pokaže uspešnim, meso prođe sve testove i dobije sva moguća odobrenja, u narednih 10 godina bi moglo da se nađe i u samoposlugama, procenjuju stručnjaci.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво