Читај ми!

Leptir ključ za pravljenje garderobe koja menja boju!

Zahvaljujući građi krila, preciznije strukturi koja podseća na kristal neke vrste leptira mogu da menjaju boju u zavisnosti od ugla posmatranja. Hongkonški naučnici planiraju da „iskopiraju“ princip i naprave tkanine koje će menjati boju.

Sićušni delovi poput kristala otkriveni na krilima tropskih leptira mogli bi da budu ključ u razvoju garderobe koja menja boju!

Hongkonški fizičari utvrdili su kako razlike u slojevima krila ovih insekata utiču na promene u izgledu rasporeda boja, čak i među pripadnicima veoma srodnih vrsta.

Proces bi mogao da se replicira, tvrde naučnici, što bi dovelo do toga da imamo materijale koji bi mogli da se „našteluju“ da menjaju boju.

Tri vrste leptira bile su pod lupama i mikroslopima stručnjaka Baptističkog hongkonškog univerziteta.

Kod svih je bilo prisutno svojstvo irizacije, to jest primećeno je drugačije reflektovanje svetlosti u zavisnosti od ugla posmatranja.

Uprkos tome što su bili različitih boja (plavo-zelen, žuto-zelen i tamnozelen) kada bi ih pogledali iz drugog ugla svi su poprimali tamnoplave nijanse.

Zbog toga su naučnici posebno jakim mikroskopima gledali poprečni presek krila insekata.

Struktura koju su otkrili bila je nalik na višeslojna ogledala koja reflektuju svetlost samo određenih talasnih dužina.

„Bilo je veoma uzbudljivo videti kako priroda stvara nanostrukture koju je čoveku veoma teško da napravi“, rekao je Kok Vai Čia, vođa naučnog tima.

Prema njegovim rečima, tkanina koja bi bila napravljena na ovom principu danju bi bila mirnije nianse, a sa prvim mrakom pretvarala bi se u materijal jarkijih tonova. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво