Beogradski kontrapunkt 2020 – Umetnost i mit danas

Međunarodna konferencija Beogradski kontrapunkt 2020, održaće se u četvrtak 18. juna u 20 časova na "Jutjub" kanalu Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka, prvi put u onlajn formatu, zbog opasnosti širenja epidemije koronavirusa.

O temi konferencije „Umetnost i mit danas" razgovaraće ruskiprozni i dramski pisac Dmitrij Danilov, španski pesnik, putopisac i prevodilac Eduardo Moga, američka prozna spisateljica poreklom iz Beograda Tea Obreht, prozni i dramski pisac iz Severne Makedonije Aleksandar Prokopiev, jedan je od najizvođenijih kanadskih dramskih pisaca i profesor pozorišne umetnosti Vern Tisen i austrijski istoričar, publicista i izdavač Hanes Hofbauer. 

Uvodničari i moderatori razgovora su, kao i svake godine, reditelj Emir Kusturica i ministar kulture i informisanja Republike Srbije Vladan Vukosavljević. 

Učesnici će, između ostalog, razgovarati o tome da li živimo u vremenu preispitivanja samih osnova kultura i civilizacija kojima pripadamo, odnosno vraćanja njihovim izvorima, koji se često povezuju sa mitom. Biće reči i o tome da li je mit samo „lažna priča" suprotstavljena naučnom i umetničkom traganju za istinom ili on i dalje poseduje saznajnu vrednost i stvaralačku funkciju u zajednici. 

Važna pitanja koja ova konferencija postavlja su i odnos umetnika i umetnosti prema obnovljenom trendu „traganja za poreklom",zatim pitanje na koji način umetnost u našem vremenu ulazi u dijalog sa mitom, može li on biti nadahnuće za umetnika, kao i postoje li mitovi našeg vremena. 

Međunarodna konferencija Beogradski kontrapunkt održava se od 2017. godineu organizaciji Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije kao pokretača i Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka kao realizatora.

Ideja ovog skupa je da okupi umetnike i mislioce iz različitih delova sveta, koji svojim radom značajno doprinose razumevanju savremenih svetskih tokova, odnosno situacije u kojoj se čovek nalazi u današnjem vremenu.