Читај ми!

Најквалитетнији живот у Бечу, Београд на 136. месту

Сам врх годишње ранг-листе најквалитетнијих градова за живот није се променио - Беч је трећу годину заредом први, а Београд на 136. месту. Српска престоница тек 127. по безбедности.

Од 221 града обухваћеног годишњом студијом међународне компаније "Mercer", квалитет живота, трећу годину заредом, највиши је у Бечу, а најнижи у Багдаду, док је Београд заузео 136. место.

На листи на којој су градови први пут ове године рангирани по безбедности, први је Луксембург, а Београд је 127, док је Багдад и на овој листи последњи. Најбезбеднији град у региону је Љубљана – на 30. месту, Загреб је 75, а Сарајево дели 127. позицију са Београдом.

Осим Беча, који прво место у квалитету живота заслужује на основу одличне инфраструктуре, безбедних улица и добре државне здравствене службе, у самом врху листе градова у којима се најбоље живи су и Цирих, Оклaнд, Минхен, Ванкувер и Диселдорф, јавио је Ројтерс.

Од градова у региону по квалитету живота најбоље је рангирана Будимпешта, на 73. месту, док је Љубљана 75, Загреб 98, а Сарајево 155.

При рангирању градова по квалитету живота у обзир се узима 39 критеријума, међу којима су политичка и економска стабилност, култура, здравље, хигијенски услови, квалитет образовања и јавних услуга.

На веб-сајту компаније "Mercer" наводи се да Западна Европа и даље ужива највиши квалитет живота у поређењу са другим регионима у свету, док се у Источној Европи и даље живи за класу лошије, иако поједини градови, међу којима су Праг, Будимпешта и Љубљана, непрестано побољшавају своју позицију.

Најбезбеднији градови на свету су, поред Луксембурга, Берн, Хелсинки, Цирих и Беч, а рангирање је спроведено према критеријумима као што су ниво криминалитета, ефикасност снага безбедности и међународни односи земље. Токио је на 31. месту, Берлин 36, Дубаи 39, а Праг на 47. месту.

Циљ истраживања је да помогне владама и мултинационалним компанијама да правично компензују своје запослене када их шаљу на службене послове у иностранство.

Лична безбедност је оцењивана према унутрашњој стабилности, нивоу криминала, примени закона, ефикасности и међународним односима земље домаћина.

„Најбоље рангирани градови по личној безбедности су у политички стабилним земљама с добрим међународним односима и релативно одрживим економским растом", рекао је Слагин Паракатил, виши истраживач у компанији "Mercer" и указао да је већина слабо пласираних градова у земљама погођеним грађанским ратовима, са високим нивоом криминала и слабом применом закона.

Број коментара 62

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво