Читај ми!

Мегдан витезова на Мећавнику

Ко каже да у Србији више нема витештва? Протеклог викенда било га је и превише на Мокрој гори, где су српски витезови одмеравали снаге са колегама из Русије, Мађарске и Румуније. Часну борбу употпуниле су живописне одежде, барјаци и самострели, а гутачи ватре и лепе госпе Мећавник су претворили у средњовековни град.

На Мећавнику, у Мокрој гори, овог викенда одржан је међународни витешки турнир Свибор - Дрвенград 2011. Учесници из Србије, Русије, Мађарске и Румуније показали су своје умеће у средњовековним борилачким вештинама.

Витезови у живописним одеждама, штитови и барјаци, копља и самострели, гутачи ватре и по која лепа госпа, Мећавник су претворили у прави средњовековни град. Руски богатири, српски витешки ред „Свибор", мађарски „Свети Ђорђе" и витезови из Румуније спретно су баратали „свијетлим оружјем" инспирисани и посебним амбијентом.

„Мокра гора је фантастично место за приказивање наших вештина", изјавио је Ласло Чеке.

Евгениј Шараков, припадник руских богатира, објаснио је да су они дошли код српских витезова на састајање.

„Волимо Србе и захвални смо им. Дошли смо да бисмо се више зближили. Турнири попут овог већ постају традиција", изјавио је Александар Павлов.

„Ми већ годинама одлазимо на турнире код њих и у друге земље и они долазе на наше о Духовима тако да је то сад већ лепа традиција, а сваки пут може и да се научи нешто ново", истакао је Радивоје Радуловић.

Јеромонах Феоктист објаснио је да долази сваке године са витезовима из различитих руских региона, како би они после причали свима о Србији и преносили љубав, да сваки Рус пожели да дође у Србију.

Ђурђевдански турнир промовисан је на сајмовима туризма у Москви и Београду, а део је и пројекта „Ходење из руске у српску земљу".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво