Мушкарци који варају имају нижи IQ?

На основу теорије коју је базирао на „еволуцијским доказима“, британски психолог др Сатоши Каназава дошао је до закључка да су мушкарци који варају своје супруге или девојке глупљи.

Мушкарци склони превари својих партнерки врло вероватно имају нижи IQ од верних мушкараца, закључили су научници.

Што је мушкарац интелигентнији то је мања вероватноћа да ће варати своју партнерку, тврди британски психолог др Сатоши Каназава.

Он своју теорију базира на доказу да су мушкарци кроз еволуцију увек били благо склони полигамији. То се, међутим, променило, тврди др Каназава, објашњавајући да је улазак у моногамни сексуални однос за мушкарце велики еволуцијски напредак.

Према његовој теорији, када је прељубништво у питању, мушкарци који се не могу прилагодити и не могу одолети искушењу, вероватно су глупљи.

"Што су мушкарци интелигентнији, већа је вероватноћа да ће поштовати сексуалну искључивост", рекао је он.

Др Каназава такође тврди да се теорија не може применити и на жене јер се од давнина од њих очекивало да буду верне једном партнеру, чак и у полигамним друштвима.

У истраживању др Каназаве, објављеном у часопису "Social Psychology Quarterly", такође се тврди да је мала вероватноћа да интелигентнији људи верују у Бога или имају конзервативан став.

Према његовој анализи, млађе одрасле особе које себе сматрају врло либералнима имају просечни IQ 106, а коефицијент интелигенције људи који себе сматрају врло конзервативнима је у просеку 95.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво