Дух Француске у муралима на аутобуској станици у Ла Пазу, коју је дизајнирао Ајфел

У главном граду Боливије Ла Пазу, недавно је обновљена аутобуска станица која је сада украшена муралима. Надахнуће долази од вишевековне везе између тог града и Париза.

У центру престонице Боливије могу се наћи уметничка дела која носе дух Француске. Један од објеката је аутобуска станица коју је дизајнирао Густаф Ајфел, инжењер који је конструисао Ајфелов торањ.

Та станица је најпре служила као мања железничка станица, направљена по истом дизајну када је реч о квалитету као и већа, париска, чији је творац Ајфел.

Касније је то било складиште за царињену робу а почетком 80-тих година аутобуска станица. Обновљена је током периода пандемије коронавируса. За то су заслужни један француски уметник и двојица браће, Боливијци.

„Велика ми је част као Французу што сам могао да осликам ову станицу коју је дизајнирао Ајфел. Постоје споменици попут Ајфеловог торња, моста Гарабит, али треба знати да овде у Ла Пазу постоји станица коју је он креирао, за мене нешто веома емотивно, фантастичан тренутак. Захваљујем француској амбасади у Боливији, граду и целој овој земљи", рекао је Жилбер Мазут, француски уметник.

За једног од боливијских уметника, Елијаса Арканија, надахнуће је било у челичним конструкцијама и у сарадњи са другим уметником.

„Саме конструкције су те које нас надахњују за наше слике, за мене пре свега то што сам могао да радим са француским уметником, да упознам његов начин размишљања јер он има другачије тумачење наше културе", истакао је Елијас Аркани, боливијски уметник.

Француска амбасадорка је поздравила сарадњу уметника.

„Двојица уметника, Француз и Боливијац, раде заједно, а мурал је резултат њиховог уметничког рада. То је отелотворење везе између Париза и Ла Паза, што је већ илустровао Ајфел на овој аутобуској станици. Њу су поново открила та двојица уметника", рекла је Хелен Рос, француска амбасадорка у Боливији.

Направљено је шест мурала који ће бити изложени на различитим деловима фасада зграде те станице.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво