Читај ми!

Због белог дуда и свиле некад је могла глава да се изгуби

Мало људи зна да је, пре виноградарства, Вршац био део Пута свиле, а да је свиларство била најразвијенија привредна грана. Овим занатом бавила се већина становништва, а Вршац је био центар свиле за Европу.

Било је то пре 300 година када су у Вршац свиларски занат донели Немци из околине Рајне, искористивши неплодно тло за садњу дудова, узгој свилених буба и производњу свиле.

„Велика заслуга припада и чувеној владарки Марији Терезији када је донесена одлука да се свилара из Темишвара пренесе у Вршац 1773. године и заправо Вршац је тада постао центар свиларства у читавој царевини“, каже Ивана Ранимиров, директорка Градског музеја.

Свака кућа морала је да има засађених 10 дудова, јаја свилене бубе добијала су се бесплатно, а девојке су обучаване за развој свилених нити.

„Наводно постојала је и једна веома строга мера – претња смрћу за сваког ко би се усудио да посече дрво белог дуда“, објашњава Ранимировићева.

Најцењенији у том послу био је познати апотекар Јозеф Херцог, који је имао и приватни завод за свилу. Његова удовица Ева 1851. године на изложби у Лондону добила је златну медаљу за сирову свилу.

„Сама чињеница колико је свиларство било развијено и значајно говори у прилог томе да је у школама широм Војводине свиларство било обавезан предмет. Такође, плакати за наше позориште су рађени од свиле, односно свила је коришћена као материјал за штампање и то представља најстарије позоришне рекламе у нашој земљи“, рекао је Стефан Мавровић, историчар вршачког Градског музеја.

У прошлости, готово сва насељена места јужног Баната имала су своју дудару. Расадници су бројали на хиљаде стабала и били су право богатство и понос овог дела Баната и генерација које су бринуле о њима.

Масовоном раскрчавању дудова одолела су само стабла која се налазе на путу између Вршца и Беле Цркве.

Ти дудови једини су сведоци историје свиларства овог краја. Данас наравно, немају улогу у производњи свиле, али служе као ветрозаштитини појас.

Свиластво у Вршцу потпуно је замрло у другој половини 19. века када примат преузима виноградарство, јер је производња вина била рентабилнија па су тада стабла дудова заменили чокоти винове лозе.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво