Читај ми!

Дунавом поново плови ратни брод римских легија које су спречавале упаде варвара

Римски Лимес повезује Подунавље у заједничко културно добро, које је у процедури за Унескову заштиту. Како би људи доживели своје римско наслеђе, Универзитети из осам земаља саградили су речни брод „Лузорија“ који плови од Немачке до Црног мора по идентичним принципима као у доба Римског царства.

Испод Ледерате, некадашњег римског војног логора код данашњег Рама, поново се усидрила једна „Лузорија“. Идентична реплика речног ратног брода из 4. века који је чинио доминантну флоту у борби против варвара на другој обали Дунава.

„Имате хорде варвара са чамцима који су у ствари издубљена дебла. Овај брод је првенствено имао функцију да заустави такве нападе. Када је посада на њему, он утоне испод воде и пробуши непријатељски брод да уђе вода“, објашњава археолог Немања Мрђић са Археолошког института.

Брод је грађен на идентичан начин као у римском царству. Од сечења храстовог дрвета у шуми које су извукли уз помоћ коња до реплика античких алата који су коришћени у бродоградилишту. А уместо 24 легионара под пуном ратном опремом од Немачке до Црног мора веслају археолози, научници и ентузијасти.

„Имате хиљаде налазишта где као археолог можете да радите да ископавате, али имате можда два, три брода који су историјске реплике. Тако да је доживљај јединствен и непоновљив. Будући да имате толико чланова посаде није тешко овај брод који има четири, пет тона померити с места и чак га убрзати“, напомиње Стефан Милошевић, археолог и веслач на „Лузорији“.

„Пловили смо више од 200 километара од Новог Сада до Рама. Било је заиста предивно, иако смо имали и олују са грмљавином и обилне кише. Али морали смо да једемо много меса како бисмо били довољно снажни за веслање“, открива Кристоф Грапнар, капетан брода.

Прави римски брод на људски погон оваплоћен у 21. веку део је пројекта Универзитета из осам подунавских земаља.

„Да бисмо заштитили заједничко археолошко и историјско наслеђе, морали смо да га приближимо људима, да привучемо њихову пажњу и учинимо га видљивим. Зато смо одлучил да Дунав и брод ставимо у центар пројекта“, наглашава Ана Кајзе са Универзитета за континуирано образовење у Кремцу.

Нова Лузорија на прамцу носи роду као симбол германских римских јединица јер је направљена у Немачкој.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво