Читај ми!

Костими у којима се владало на изложби у Шапцу

У галерији Међуопштинског историјског архива у Шапцу, отворена је изложба „Владари у грађи шабачког архива“, која је, осим оригиналне архивске грађе, публици представила и костиме које су наши владари носили кроз време. Изложба је реализована захваљујући Радио-телевизији Србије.

Шапчани су оживели српске владаре и њихове супруге на изложби, која је уз помоћ оригиналних докумената из депоа шабачког историјског архива, осветлила део живота династија Обреновића и Карађорђевића и националног културног наслеђа.

Ту су писма, пасоши, фотографије, укази и прокламације, а путовање кроз време започиње документом старим 200 година – повељом руског грофа из Петербурга Милошу Обреновићу из 1822, који му шаље златну медаљу Александра Првог.

„Затим бих издвојила повељу о одликовању Јанка Веселиновића, писмо Стојана Новаковића краљу Милану Обреновићу, разне фотографије, фотографију краљице Наталије и краља Александра, фотографију доласка краља Александра Карађорђевића у Шабац 1934. године", рекла је ауторка изложбе Гордана Филиповић.

Несвакидашња изложба која чува документа откупљена педесетих година прошлог века, осмишљена је захваљући помоћи бројних установа културе и града.

„Који је омогућио и РТС-у да добијемо ове лепе униформе владара и да прикажемо нешто другачију изложбу него што је уобичајено", каже Светлана Станковић, директорка Међуопштинског историјског архива у Шапцу.

Изложба о српским владарима најавила је серију поставки које су планиране у овом простору архива, који ће уместо канцеларија градске управе, поново бити галерија.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво