Читај ми!

Виле у Бањи Ковиљачи, од сјаја до руина

У периоду пре и након Великог рата, Бања Ковиљача била је место у којем су виђени људи тог доба градили велелепне виле, које су биле оличење њиховог друштвеног статуса, али и ствар престижа. И док неке виле и даље чувају дух прошлих времена, већина пропада.

Од педесетак вила у Бањи Ковиљачи које су некада биле украс овог лечилишта, већина је у лошем стању. Због нерешених имовинских питања, небриге власника или компликоване законске процедуре, ова здања препуштена су зубу времена.

Једна од најмодернијх вила у предратно време, била је вила Драга коју је градио угледни лознички трговац, иначе велики пријатељ краља Петра, због чега је и сам краљ боравио овде.

Годинама касније, вилу су откупиле Железнице Србије у чијем је власништву и данас. Вила Драга одавно је изгубила своју сврху, а сада представља само ругло. 

У жељи да сачувају виле које су деценијама пропадале, мештани су пре неколико година били покретачи иницијативе за спас Кур салона, који је уз помоћ државе дочекао своју реконструкцију. Највећи број оваквих објеката, ипак је у приватном власништву, али само ретки воде бригу о њима.

„Добар део тих вила је подељен као станови за незбринута лица у неком времену које је иза нас, и они или немају жељу или немају вољу, углавном те виле су много више девастиране него у оне у које приватници улажу нека средства“, објашњава Милан Гавриловић, вила доктора Петровић.

Од сјаја до руина 

Примере добре праксе уз вилу доктора Петровића, представља и вила Самокрес коју је 1927. године пројектовао престижни архитекта Милан Минић. Породица Аврамовић вилу је откупила од наследника, а након сложене реконструкције, врата велелепног здања отворили су за госте из целог света.

„С обзиром на то да је вила под заштитом регионалног Завода за заштиту споменика културе Ваљево њихове смо испоштовали смернице где смо морали да задржимо спољашњу изглед комплетно“, каже Верица Аврамовић и наглашава да је за обнову због тога било потребно много више времена јер је требало пронаћи аутентичне мајсторе, мајсторе старих заната да би се направило све како је било оригинално.

О раскошном животу у Ковиљачи у време Карађорђевића, најбоље сведоче књиге у којима су, између осталог, сачуване и аутентичне слике и разгледнице у којима се види прави сјај објеката који данас представљају руине.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво