Читај ми!

Земља је округла: 500 година Магелановог пута око света

Пре 500 година окончано је прво опловљавање око света, које је донело доказ да је Земља округла. За неке је тај догађај важнији од слетања на Месец, али неки и дан-данас мисле да је Земља равна.

И 500 година након што су се остаци експедиције Фердинанда Магелана вратили у Шпанију и донели доказ да је Земља округла, само у Бразилу више од 11 милиона људи верује да је Земља равна плоча. То наиме показује једно ново истраживање јавног мњења института „Датафолха“.

„Равноземљаши" не верују Магелану

Неколико дана након што се буде обележило тачно 500 година од краја експедиције која је доказала да је Земља округла, на шпанском острву Менорка одржава се конгрес шпанских „равноземљаша“. Интересовање за тај конгрес је толико, да су организатори били присиљени да потраже већу дворану, каже организаторка тог окупљања Марија Љомпарт. 

Она и њени истомишљеници вероватно ће игнорисати државне свечаности у уторак 6. септембра када шпански краљ Фелипе Шести обележава 500 година од повратка „Викторије“, јединог од пет бродова који се, након трогодишње одисеје, вратио у матичну луку Санлукар де Барамеда у Андалузији.

Већина од 239 морнара који су 1519. кренули према Индији у потрази за зачинима, нису се вратили живи. Међу њима је био и вођа експедиције Фернандо Магелан, Португалац који је пловио под шпанском заставом и по којем је назван и мореуз на крајњем југу америчког континента који води из Атлантског у Тихи океан.

До открића због бибера и цимета

„То путовање је, историјски гледано, важније од ступања човека на Месец. То откриће је тада практично променило све“, уверен је шпански вицеадмирал Хоркада Рубио из одбора за прославу годишњице обиласка планете Земље која се у Шпанији обележава под називом „Пет векова“.

Сличног је мишљења и Магеланов земљак, председник португалског парламента Аугусто Сантос Силва. Он прво опловљавање света назива „првом глобалном акцијом“.

Португалска круна, међутим, тада није била заинтересована за Магеланову експедицију на запад, јер је већ источном рутом према Индији (коју је открио португалски морепловац Васко де Гама) успоставила уносну трговину зачинима.

Магелан оставио кости на Филипинима

По Магелану су названи пингвини, мореузи, сазвежђа и телескопи, али он сам није преживео пут око света. Погинуо је 1521. у борби с домороцима на Филипинима. Према причама, њега је отровном стрелицом лично убио поглавица Лапу-Лапу, којег на Филипинима данас славе као националног хероја.

Копија брода „Викторија“ може се данас обићи у луци у Санлукару де Барамеди. Поводом годишњице је чак и стриминг-сервис „Нетфликс“ продуцирао серију о „Експедицији која је променила свет“. Једно је готово сигурно: Љомпартова и њена равноземљашка екипа, сигурно неће гледати ту серију.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво