Читај ми!

У кући Ристићи, у штали Пантелићи – крава Милица донела тројке на свет

У домаћинству Ристића у селу Шуме код Тополе, крава сименталске расе – отелила је три здрава телета. То је велика реткост, али и обавеза за домаћине. Тројке су добиле име Пантелићи, јер су рођене на црквени празник Светог Пантелије.

У теорији, Милица је једна у 10.000. У пракси, једина у Тополском крају, која је последњих деценија отелила здраве, живахне тројке. Телад су мало поранила и изненадила укућане.

„Само да погледам да ли имају воду. Погледам кад оно теле испод ње. Умало се нисам онесвестио кад сам га видео. Нико кући, ја сам“, присећа се Саша Ристић.

„Право смо из кола, прво овде дошли да их обиђемо, што се каже. Мало се дивили, мало их измиловали, па онда после сумирали резултате шта је било и како је било“, каже Милан Ристић.

А то најбоље зна ветеринар Ђорђе, који је одмах притекао у помоћ. Драгоцено искуство и за њега.

„Млад сам ветеринар. Али видети тројке да буду веселе... Људи раде цео животни век ветерину и не сретну те тројке, али ето, имао сам срећу“, наводи ветеринар Ђорђе Марковић.

„Радост једно кад се отели и правилно и све добро, а три већ, то да не причам“, каже Радослав Ристић.

Добра генетика и исхрана, као и услови држања, допринели су да петогодишња Милица лако изнесе трудноћу. А живахно и кочоперно потомство, већ се отима око хране.

„Једно мало женско, зовемо га Жилавко, оно је најмање, оно највише трчи за цуцлом и оно је најхалапљивије“, истиче Драгица Ристић.

Пуна кућа и пуна штала у домаћинству Ристића. Добро се старају о свом „благу“, а оно им добрим враћа. Деда Радослав још само прижељкује снахе за своје унуке, па да буде баш берићетна година.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво