Читај ми!

Градске власти поручују Њујорчанима: Без панике, са веверицама је све у реду

Ове недеље, са температурама које су достигле 35 степени Целзијуса, Градско одељење за паркове позвало је становнике Њујорка да не брину о здрављу веверица због њиховог неуобичајеног понашања.

Један број становнике Њујорка у последње време, био је узнемирен призором веверица које непомичне леже по парковима на стомаку.

Травњаци су пуни ових животиња, које се простиру по тлу, испружених ногу, и личе на полазнике часова јоге.

„У врелим данима, веверице се хладе тако што се истежу на хладним површинама како би смањиле телесну температуру", саопштено је из Одељења за паркове.

„Стомак веверица има мање крзна од других делова тела, тако да им протезање помаже да се охладе", каже Дан Блумштајн, професор на одсеку за екологију и еволуциону биологију на UCLA.

Објаснио је да је то популаран трик међу сисарима који ће „у врелим данима лежати и на камењу док постане вруће, јер је оно још хладнији од земље".

Као веверице и мармоти, ову методу хлађења користе и пси.

Као што и људи имају своје начине да се боре са топлотом - као што је чешће туширање, тако и различите животиње имају своје начине да се изборе са високим температурама.

Пси, веверице, медведи и други сисари својим стомацима траже хладно тло, плочице или бетон, камење...

„Птице понекад дахћу као пси. Отворе уста и помало се погрбе, а језици су им као мало висе. Иако такве не изгледају баш срећно, такво понашање их расхлађује", додао је Блумштајн.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво