Читај ми!

Крушевац кроз облаке - фестивал балона угостио посаде из иностранства

Српску традицију балонарства, првим званичним летом отпочео је школовани пилот, поручник Kоста Милетић пре 114 година. Први фестивал балона организован је много касније, у Kрушевцу на лето 2016. Град под Багдалом овог викенда је угостио четири иностране и једну домаћу посаду, учеснике Шестог међународног фестивала „Kрушевац кроз облаке".

Kрушевљани воле лето и фестивалску атмосферу, макар се тако дало закључити по бројним посетиоцима , посебно деци, који су на видиковац Багдалу стигли много раније од најављене балонарске феште.

„Нико у нашој земљи, па и шире можда ни у регион не прави фестивал балона. Зато смо ми јединствени у томе и желели смо на неки начин да ово постане заштитни знак Туристичке Организације Града Kрушевца", рекла је Драгана Kостић из ТО Kрушевац.

За место у корпи која се подиже двадесетак метара изнад земље, чекало се стрпљиво у колонама. Предност су имали најмлађи. Ни посматрачима није било досадно јер је ноћни балонарски перформанс веома импресиван.

Екипе балонара из Мурске Соботе су четврти пут у Kрушевцу. Један од најискуснијих пилота је Штефан Берталанић, који је балоном прелетео Европу и Јапан.

„Долазимо као пријатељи, као љубитељи балонаштва. Kод нас има више посада а нарочито имамо од 16. септембра првенство света у балонаштву где очекујемо негде око 150 балона", каже Стефан Берталанић, пилот посаде Берта из Мурске Соботе.

Поред посада из Бугарске и престонице овог спорта Мађарске, на фестивалу су од његовог оснивања и наше снаге.

„Сваке године смо овде од 2017. Надамо се да ће тако и бити, да ће Србија да буде јача земља са балонима. На жалост сад смо једини. Ускоро очекујемо да нам се придружи још неко, али видећемо", рекао је Урош Миладиновић из БK Феникс, из Лепосавића.

Фестивал се последњег дана сели у забавни парк Шаренград. Церемонија затварања фестивала, уз богат програм биће препуштена најмлађима.

петак, 29. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво