Читај ми!

Јастреб у државној служби – како птица хангар држи чистим као апотеку

Један од највећих проблема на аеродромима представљају голубови, вране, свраке које могу да проузрокују велику материјалну штету авионима. Тај проблем покушали су да реше стручњаци широм света – да би се као најбоље решење показало оно најједноставније – еколошко.

За безбедан лет авиона на београдском аеродрому задужени су Харика и Ајра – два јастреба чији је задатак да чувају авионе од незваних гостију.

Биолошка заштита авиона се показала као најефикаснији вид одбране од птица које стварају проблеме авионима, али и авионским хангарима.

„То је природан начин заштите и најефикаснији је поготово у овако специфичним објектима као што су хангари А технике, где је урбана средина, где има препрека као што су металне конструкције, и ту јастреб, као савршен летач, јако добро се сналази и успешно растерује птице“, рекао је Хани Гиргис, професионални соколар.

Нагласио је да велики проблем ствара птичји урин на авионима, нарочито је штета велика, ако су авиони свеже офарбани.

„Дешавало се да вранолике птице, дижу и узимају металне предмете јер су сјајни па их привлаче, па их бацају, матице, шрафове... Дешавало се да пробију и труп авиона“, додао је Гиргис.

Јастреб све то, како каже Гиргис, држи као „у апотеци“. Соколар објашњава да је процедура дресуре дугорочна, али за њега – рутинска.

Птице се сада растерују, не хватају се као раније. Јастребови знају да штите хангар, али делују и у непосредној околини. Јастребови не нападају, већ само растерују непожељне птице.

Гиргис се овим послом бави 11 година, и каже даје задовољан резултатима. Истиче да су соколари присутни на многим светским аеродромима са истим задатком, да осигурају безбедност.

Каже да се биолошка заштита користи још и у друге сврхе, на границама, у заштити рибњака, пољопривредних површина, а предност је што нема ризика од тровања.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво