Читај ми!

Прокупац, најважнија аутохтона сорта винове лозе у Србији добила је своју „ридел“ чашу

Црвена вина од „прокупца“, сорте дубоко укорењене у историју српског винарства, добила су посебно међународно признање и стала раме уз раме са неким од најцењенијих и најтраженијих светских вина.

Чаша врхунских перформанси од најфинијег кристала, намењена типовима вина Barolo и Barabersco, као и пино ноарима из великих аплација Бургундије као што су Echézeaux, Chambolle Musigny, Vougeot, Nuits Saint Georges, Pommard i Vosne-Romanée, одабрана је као савршена чаша и за прокупац.

Чашу је произвела аустријска компаније „Ридел“, апсолутни лидер на глобалном тржишту винских чаша. Тиме је прокупцу, као и винарима и винској традицији Србије одато признање за аутентичност и квалитет који може да се такмичи са најбољим винима света.

Захваљујући подршци УСАИД-овог Пројекта за конкурентну привреду, прва количина специјално брендираних Прокупац ридел перформанс чаша већ је стигла у Србију. Стефано Канело, потпредседник компаније „Ридел“, представио је у Београду чашу и њене перформансе професионалцима из винског посла, сомелијерима и угоститељима.

Током јула месеца прве чаше ће наћи пут до винарија и угоститеља које имају прокупац у понуди. Чаша је постала део „Ридел“ каталога која се користи широм света, што је још један начин за промоцију вина прокупац.

Прокупац је сорта винове лозе која је у последњој деценији прошла кроз праву ренесансу, данас вреднована као једна од најперсепктивнијих аутохтоних сорти Европе. Од прокупца се производе упечатљива црвена вина са пуно воћног и зачинског карактера, која долазе у неколико различитих стилова, способна за дуго одлежавање и развој у боци.

То су препознали и неки од најугледнијих винских стручњака из света, па прокупац годинама уназад на такмичењима бива вреднован највишим оценама, трофејима и медаљама. Прокупац је прва аутохтона сорта из Југоисточне Европе која је добила свој међународни дан, па се сваког 14. октобра широм Србије и света, низом манифестација, дегустација и фестивала обележава Дан прокупца.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво