Читај ми!

Мики Маус напушта „Дизни”

Мики Маус, омиљени цртани јунак који се сматра пиониром анимације, први пут се појавио 1928. године. Према америчком закону о ауторским правима, компанија „Дизни“ би ускоро могла да изгуби ексклузивна права на неке од ликова који су најзаслужнији за универзалну популарност тог бренда, укључујући и познатог миша који је његова маскота.

Мики Маус ће постати јавно власништво 2024. године, 95 година од настанка, 1. октобра 1928. године – што је период после којег истичу ауторска права на уметничко дело чији је аутор анониман или га је аутор радио под псеудонимом.

Данијел Маједа, заменик шефа Катедре за правно регулисање ауторских права на филму на Правном факултету у Лос Анђелесу, и дугогодишњи адвокат за медије и забаву, наглашава да и приликом истека ауторских права постоје одређена ограничења.

„Моћи ћете да користите лик Микија Мауса онако како је првобитно креиран и да га стављате у сопствене приче или приче о Микију Маусу са првобитним ликом. Али ако то урадите тако да људи помислити на 'Дизни' – што је неминовно зато што су толико дуго улагали у овај лик – онда би у теорији, 'Дизни' могао рећи да сте повредили њихова ауторска права“, наглашава Маједа у интервјуу за Варајети, преноси Гардијан.

Мики Маус се први пут појавио у црно-белом цртаном филму Пароброд Вили. Тај цртани филм је био пионир у анимацији због синхронизоване употребе звука – где покрети на екрану одговарају музици и звучним ефектима, лансирајући једну од најпрепознатљивијих слика на филму и телевизији.

Према Националном музеју америчке историје: „Током година, Мики Маус је прошао кроз неколико трансформација физичког изгледа и личности. У својим раним годинама, подмукли и несташни Мики је више личио на пацова, са дугим шиљатим носом, црним очима, малим телом са вретенастим ногама и дугим репом.“

Одређени аспекти лика које шира јавност препознаје као део „Дизнијевог“ бренда забрањени су за уметнике који желе да искористе истекло ауторско право. Ако одређено дело збуни јавност да мисли да је заправо повезано са „Дизнијем“, могло би да дође до великих правних последица.

„Ауторска права су временски ограничена“, наводи Маједа. „Жигови нису. Дакле, 'Дизни' би могао имати заштитни знак у суштини заувек, све док настављају да користе различите ствари онако како су заштићене, било да су то речи, фразе, ликови или било шта друго.“

„Дизни“ може и даље да задржи заштитни знак на одређеним фразама или препознатљивој одећи коју носе ликови, као што је на пример црвена кошуља Винија Пуа, који је постао јавно власништво.

У мају 2022, републикански сенатор Џош Холи из Мисурија доспео је на насловне стране због претњи експанзивној листи ауторских права корпоративног гиганта, након што се „Дизни“ јавно успротивио закону Флориде о родитељским правима у образовању, који се обично назива „не говори геј“ закону.

Холи је рекао: „Доба републиканске помоћи великом бизнису је завршено. Захваљујући специјалној заштити ауторских права од Конгреса, корпорације попут 'Дизнија' су зарадиле милијарде повлађујући разним покретима и активистима. Време је да одузмемо 'Дизнијеве' посебне привилегије и отворимо нову еру креативности и иновација.“

Маједа ову Холијеву реакцију назива „чисто политичком“.

„Дизни је био веома активан у покушајима да продужи услове ауторских права“, наводи Маједа. „Продужен им је мандат за Микија и тако даље, али сумњам да ће моћи да добију додатна продужења. Мислим да ће ово бити крај такве праксе.“

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво