Читај ми!

„Кафана код Мира“ у страницама угледног гастрономског водича

Најстарија кафана у Србији, „Кафана код Мира“ у селу Богутовац надомак Краљева, нашла се на страницама „жуте књиге“ међународног гастрономског водича "Gault & Millay".

Седам инспектора је у потпуној анонимности претходних годину дана истраживало и оцењивало српску гастрономску понуду. Њихов рад, оцене и утиске о услузи, ценама и атмосфери у српским локалима исписани су на преко 360 страна Gault & Millay, „угледног путоказа ка најбољим укусима Србије“, наводи се у образложењу које је стигло на адресу браће Предрага и Ненада Матовића, власника кафане „Код Мира“ на Ибарској магистрали.

„Велика част нам је указана. Срећни смо и због нас али и свог оца Мира по коме овај објекат носи име“, рекао је Предраг за РТС.

Први власник кафане био је трговац из Београда Сима Матовић, а посао се преносио с колена на колено. По предању, основана је 1827. године, док наследници, данас седма генерација, тврде да је радила и пре тога, али у нешто другачијем облику.

Gault & Millay (Го и Мијо) већ деценијама се, од 60. године прошлог века, интензивно труди да пронађе и својом позитивном оценом награди добре ресторане у којима се гост изврсно осећа.

Постулати којих се овај водич придржава при оцењивању ресторана су: да је потпуно независан од ресторана; оцењивачи су проверени гурмани и познаваоци хране и вина, који су прошли G&M обуку; инспектори су анонимни и увек плаћају рачуне; локале посећују у нормалним условима њиховог рада; сваке године инспектори поново посећују и оцењују ресторане; све посете, оцене и презентација у водичу и на интернет страници Gault & Millay су за угоститељске локале бесплатни и не могу се купити.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво