Читај ми!

Кад гуави и пустињској ружи прија банатска клима - добија се величанствен врт

Јован и Даворка Илић из Панчева у својој башти успевају да гаје медитеранске биљке које ретко где могу - у нашој земљи да процветају и дају плодове.

Кад Илићи отворе капију свог бајковитог дворишта дочекају вас најпре олијандери високи 3,5 метра који имају десетак нијанси различитих боја. Многи док ово не виде не верују да је могуће да изгледају овако раскошно у банатској равници.

„Постоји стара пословица за олијандере, да ноге буду у води, а глава на сунцу. Свако вече они се заливају по два, три сата и не знамо више у које саксије да их ставимо, јер су велике и све су унутра жиле, аземље има мало и траже много воде", прича Јован Илић, узгајивач цвећа.

Читав дан Јован и Даворка проводе у башти, имају много полса, али заузврат добијају прегршт боја и мириса, али и плодова од банана, лимуна, нара, гуаве, кумвката, а како кажу лепотица дворишта је палма која је тешка више од 400 килограма.

„Заузврат добијамо један мир и тишину овде. Имамо леп мирис, јер сваки цвет је специфичан и ви би сте рекли да су исти, али сваки има своју нијансу и свој мирис. Само један цавте ништа не значи, већ свиони чине једну групу, као и код људи, појединац ништа не значи без групе", додаје Јован.

У башти Илићи узгајају и украсне коприве, кинески украсни кромпир, из Туниса су донели пустињску ружу којој прија банатска клима, а нова биљка је планика која цвета у септембру и од које плодове у јануару не очекују, мада су у овој породици већ доказали да су чуда могућа.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво