Читај ми!

Слика која је пре 50 година дата за сендвич продата на аукцији за 272.000 долара

Мод Луис је продавала своје слике поред пута у канадској провинцији Нова Шкотска, али је након документарца о њој стекла ширу публику.

Слика канадске уметнице, коју је трампила пре 50 година за топли сендвич са сиром, продата је на аукцији за 350.000 канадских, односно 272.000 америчких долара.

Црни камион oд Мод Луис продат је за 10 пута већи износ од процењеног, чиме је постао најскупља слика уметнице чија је популарност скочила протеклих година.

Пре ове аукције, највећа цена плаћена за неку њену слику била је 52.435 долара.

Мод Луис је живела у сиромаштву читав свој живот, а како је старила тако је све мање сликала због реуматоидног артритиса.

И док је заједно са супругом поред пута продавала туристима слике, њени радови су стекли међународну репутацију тек неколико деценија након њене смрти.

Њен тежак живот приказан је у документарцу Моди из 2016. године, а аукцијска кућа саопштила је да је купац за Црни камион платио хиљаде долара више јер је гледао филм дан пре аукције.

Ирен Демас, која је као млади кувар добила слику у замену за топли сендвич, рекла је Гардијану да и даље не може да верује за колико је слика продата.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво