Читај ми!

Све више смо усамљени - колико је важан контакт са природом

Истраживање објављено у часопису "Scientific Reports", прикупило је податке о грађанима који живе у урбаним срединама широм света. Једна од брига је она о јавном здрављу појединца, као и усамљеност, која је много чешћа у великим градовима, где су људи отуђенији.

Аутори студије сматрају да усамљеност може да повећа ризик од смрти за 45 одсто, што је много већи ризик од смртности због гојазности, алкохола, загађења ваздуха. Усамљеност није ретка појава, а научници истичу да, уколико се људима омогући да виде небо и дрвеће, да чују птице - постоји шанса да се осећај усамљености смањи.

Свет издваја велике суме новца у борби за ментално здравље, а лекари и истраживачи истичу да контакт са природом - управо побољшава слику менталног здравља.

„Рађене студије довеле су у питање традиционални поглед на градове, као на места која су увек лоша за ментално здравље и усамљеност", истакла је професорка Андреа Мечели, са Кингс колеџа у Лондону, стручњак за рану интервенцију код проблема са менталним здрављем.

Део истраживачког тима био је и Мајкл Смајт, уметник који ради на урбаним пејзажима. Истакао је да здравље животне средине и јавно здравље имају скоро исти значај.

Истраживање, објављено у часопису "Scientific Reports", прикупило је податке о грађанима који живе у урбаним срединама широм света користећи апликацију "Urban Mind".

Тражени су одговори на питања: „Да ли се осећате добродошло међу људима око себе?" и „Да ли видите дрвеће из свог окружења?".

Професор Кристофер Гидлоу, са Универзитета Стафордшир истиче да је одавно познато да приступ природном окружењу може да подстакне друштвене интеракције и повезаност.

„Студија даје додатну тежину постојећим доказима о нашем афинитету према природном окружењу и потенцијалним користима за друштвено благостање", истакао је професор.

Пејзажни архитекта Џоана Гипс истакла је да се градови шире великом брзином, са све већим бројем становника, па је неопходно створити урбана станишта, јер смо сви повезани са природом.

петак, 29. март 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво